Buda-Cash – Beva: a brókerház ügyfeleinek értékpapírjai és pénze a Beva által biztosított - Gazdasagportal.hu

Buda-Cash – Beva: a brókerház ügyfeleinek értékpapírjai és pénze a Beva által biztosított

A Buda-Cash Brókerház Zrt. 1997. április 14-től a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagja, a vele szerződött befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott értékpapírok, illetve az ügyfélszámlán nyilvántartott pénz a Beva biztosítása alá tartozik – közölte a Beva a honlapján.

A tájékoztatás szerint a számlákon meglévő eszközöket a tulajdonosok részére a brókercég ki fogja adni. A Beva általi kártalanítás azokra a pénzeszközökre és értékpapírokra fog kiterjedni, amelyek az ügyfeleket megilletik, de ténylegesen hiányoznak, ezért a társaság részéről ki nem adhatóak.
A kártalanítási eljárást a Beva a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásának elrendelése esetén indítja meg.
A kártalanítási eljárásról szóló közlemény a Beva honlapján, és egyéb közzétételi helyeken is meg fog jelenni, és minden konkrét információt tartalmazni fog, amely az igény érvényesítéséhez szükséges.
A Beva felhívja a figyelmet, hogy a kártalanítás általános szabályairól a honlapján – www.bva.hu – már most is tájékozódhatnak az érintettek, illetve a honlapon található elérhetőségeken lehet érdeklődni.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buda-Cash Brókerházzal szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során súlyos visszaélésekre utaló információkra bukkant. Erre tekintettel 2015. február 24-én a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette és felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.
A gyanú szerint a brókerház az elmúlt tíz-tizenöt évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintot is. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést is tett.(MTI)

Scroll To Top