Brókerházat függesztett fel az MNB

Felfüggesztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európa Brókerház Befektetési Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét a befektetési vállalkozásban való minősített befolyásszerzés jegybanki engedélyezéséig, de legfeljebb hat hónapig – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A jegybank egyúttal jelezte: ha a minősített befolyásszerzésig meghatározott határidő eredménytelenül telik el, visszavonja az Európa Brókerház engedélyét.
A közlemény szerint a felfüggesztés időtartalma alatt az Európa Brókerház nem köthet szerződéseket újabb ügyfelekkel, és meglévő ügyfeleivel szemben sem vállalhat új kötelezettséget. Hatályos szerződéseiből eredő kötelezettségeit ugyanakkor köteles teljesíteni, azaz végre kell hajtania az ügyfelek nyitott határidős pozícióinak lezárását, illetve az azok kockázatának minimalizálását – így a nyitott pozíciók fedezését – célzó, továbbá az utalási és transzfer megbízásokat is – írja az MNB. A felfüggesztés kiterjed a befektetési vállalkozás határon átnyúló tevékenységére is.
A közlemény szerint a jegybank egyúttal elutasította az amerikai székhelyű World Systems Market Inc. (WSM) engedélykérelmét az Európa Brókerházban való minősített befolyásszerzésre.
Az MNB a tájékoztatás szerint felszólította a kérelmezőt, hogy a határozatának kézhezvételétől számított 3 hónapon belül adja el jogsértő módon megszerzett tulajdonrészét, és erről haladéktalanul tájékoztassa az MNB-t.(MTI)

Scroll To Top