Brexit – Szerdán is folytatódnak a tárgyalások a felek között

Szerda reggel is folytatódtak a tárgyalások a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről – közölték brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy kedden több mint 15 órán keresztül zajlottak az egyeztetések, a delegációk késő éjszaka álltak fel a tárgyalóasztaltól, és bár történt előrelépés, egyelőre nincs áttörés.
A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, ott ugyanis a bennmaradó tagországok vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről.
Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerda délután tájékoztatni fogja a bennmaradó tagországok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

Később Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos közölte, Barnier a brüsszeli testület tagjainak szerda délelőtti ülésén arra figyelmeztetett, hogy „több jelentős ügy” vár még megoldásra, hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg is folynak a technikai szintű, konstruktív megbeszélések.
Brit sajtóhírek szerint a londoni kormány bizonyos új engedményeket tett a politikai bénultság fő okának számító ír-északír kérdésre vonatkozóan.
Sokan könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor a brit kilépés tervezett október 31-i határidejéig újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án.(MTI)

Scroll To Top