BÉT – újraéledhet a BUX határidős piaca

elemzes_bux_papirok
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újabb fejlesztéssel fokozhatja a tőzsde iránti érdeklődést, miután az Erste Befektetési Zrt.-vel és az OTP Bank Nyrt.-vel közösen elindította az árjegyzést a BUX index határidős kereskedésében – mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Végh Richárd szerint a döntéstől azt várják, hogy a BUX piaca élénkülhet, mivel azok a befektetők, akik a likviditás hiánya miatt elkerülték, most ismét megjelennek, nem beszélve a 15-20 évvel ezelőtti befektetőkről, akik megszokták az óriási likviditást.
Elmondta: idén december 5-én a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) határidős piacán elindult a BUX index két lejárata esetében az árjegyzés, melynek köszönhetően nőhet a likviditás és bővülhet a forgalom. Az árjegyzés jelenleg a 2016. és 2017. decemberi lejáratú BUX index esetében érhető el, de a későbbiekben bővülhet a termékek köre.
Végh Richárd elmondta: a piaci szereplőkkel és a KELER-rel közös fejlesztés jól illeszkedik a BÉT év elején elfogadott stratégiájába, amelynek célja, hogy a kibocsátói kör, azaz a kínálati oldal bővítése mellett növekedjék a származékos piac jelentősége is.
Az árjegyző az Erste Befektetési Zrt. és az OTP Bank Nyrt. A nekik nyújtott díjkedvezménnyel támogatott árjegyzésnek köszönhetően a határidős BUX kontraktusok esetében a vételi és eladói oldal közötti árrés csökkenhet, ezáltal a termékek likviditása nőhet, végső soron a befektetői érdeklődés bővülésével, a forgalom növekedésével lehet számolni.
Az árjegyzők legalább 50 kontraktusra tesznek vételi és eladói ajánlatot egyaránt, mégpedig úgy, hogy a két oldal között ne legyen 0,75 százaléknál nagyobb eltérés. Az árjegyzést nehéz minden pillanatban ellátni, hisz néha előfordulhatnak hirtelen mozgások vagy megnövekedett forgalom, ezért a nyitvatartási idő 70 százalékára vonatkozik az árjegyzési kötelezettség.
A vezérigazgató rámutatott: a kétezres években a határidős BUX kereskedés “legendásan” népszerű volt a nagyobb kockázatot vállaló aktív befektetők körében, így a BÉT-en az árjegyzés elindításával nemcsak új, hanem a régi, úgynevezett “buxolás” visszatérésére is számítani lehet. Fontos ugyanakkor, hogy a határidős kereskedés iránt érdeklődők alaposan tájékozódjanak a befektetések kockázatairól, mivel a határidős piaci ügyleteken keresztül kiugróan magas hozamú, de ezzel együtt magasabb kockázatú pozíciót lehet létrehozni.(MTI)

Scroll To Top