Berlin és Róma is kész fegyverszállítással támogatni az iraki kurdokat

A német és az olasz kormány is hajlandó fegyverszállításokkal támogatni az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet ellen harcoló északi-iraki kurdokat – jelentették be szerdán Berlinben, illetve Rómában.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter közös berlini sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a német kormány az IÁ által elüldözött menekültek humanitárius segélyezése mellett az iraki Kurdisztán autonóm tartomány vezetésének kérésére katonai felszerelést is szállít, és arra is hajlandó, hogy fegyverrel és lőszerrel támogassa a kurdokat.
Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is a fegyverszállítások mellett döntött, Németország pedig partnereivel „szorosan egyeztetve” támogatja majd a kurdokat – mondta Steinmeier.
Hangsúlyozta: az IÁ-t fel kell tartóztatni, mert a terroristák előrenyomulása azzal fenyeget, hogy „futótűzként terjed szét a háborús konfliktus az egész Közel-Keleten”.
Arról a jövő héten döntenek, hogy pontosan milyen fegyvereket, fegyverrendszereket érdemes Irakba szállítani – tette hozzá Ursula von der Leyen.
Nem sokkal a berlini sajtótájékoztató után Rómában Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter a parlament szakbizottságának ülésén megerősítette, hogy Olaszország is csatlakozik a kurdokat fegyverrel támogatni kívánó nyugati államokhoz. Elmondta, hogy az olasz hadseregnél használatos könnyű fegyvereket és lőszert, valamint szovjet gyártmányú – a balkáni háborúk idején begyűjtött – fegyvereket juttatnak el Kurdisztánba.
A nyugati országok összehangolják a fegyverszállításokat, hogy ésszerűen, hatékonyan növeljék a kurd erők hadi képességeit – mondta Roberta Pinotti. A támogatás fő alapelve, hogy fegyvert csak a tartományi vezetés fennhatósága alá tartozó csapatok kaphatnak, és kizárólag önvédelemre használhatják őket – tette hozzá.
Németországban az IÁ előretörésével az utóbbi hetekben az egyik legfontosabb politikai kérdéssé vált, hogy szabad-e fegyverrel támogatni a dzsihádisták ellen küzdő erőket, tekintettel arra a kül- és biztonságpolitikai alapelvre, hogy Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe, mert nem lehet kiszámítani, hogy kinek a kezébe kerül fegyver és mire használja azt. Elemzők rámutattak: előfordulhat, hogy a nyugati segítséggel megerősített kurd csapatok legyőzik az IÁ-t, de a következő lépésben a kurd államiság megteremtése céljával használják a fegyvereket, súlyosan veszélyeztetve Irak egységét és a térség stabilitását.
Ugyanakkor a szerdai kormányülés után világossá vált, hogy a berlini vezetés veszélyesebbnek tartja az Iszlám Állam jelentette konkrét fenyegetést, mint a fegyverszállításokból fakadó lehetséges kockázatokat.
Az IÁ június óta kiterjedt területeket vont ellenőrzése alá Irak északi és nyugati részén. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint eddig 1,2 millióan menekültek el a harcok elől otthonaikból Irakban.(MTI)

Scroll To Top