Bejelentette az alkotmánymódosítás tervezett menetrendjét a japán kormányfő - Gazdasagportal.hu

Bejelentette az alkotmánymódosítás tervezett menetrendjét a japán kormányfő

Bejelentette a japán alkotmány módosításának tervezett menetrendjét Abe Sindzó kormányfő.

Az alaptörvény átírása lehetővé tenné a szigetország számára a kollektív önvédelmet és egy, az amerikaihoz hasonló nemzetbiztonsági tanács felállítását is – írta szerdán a Jomiuri Simbun japán napilap.
Abe a terv szerint a júliusban esedékes felsőházi választások egyik fő kampánytémájává kívánja tenni az alkotmánymódosítás kérdését.
“Mivel több mint 60 év telt el az alkotmány életbe lépése óta, a tartalma ma már nem felel meg a kor követelményeinek” – közölte Abe a konzervatív lappal, hangsúlyozva, hogy ez idő alatt az Egyesült Államok alkotmányát hatszor, Franciaországét 27-szer, Németországét pedig 58-szor módosították, míg Japánét egyszer sem.
A kormányfő reményei szerint a voksoláson kétharmados többséget szereznek a revíziót támogató politikai erők – a kormányzó Liberális Demokrata Párt, az ellenzéki Japán Restaurációs Párt és több kisebb formáció -, amelyet követően először a népszavazás lebonyolítására vonatkozó törvényt, majd az alaptörvény módosításainak szabályait tartalmazó 96-os cikket írnák át.
A japán alkotmány módosításához jelenleg a parlament mindkét kamarájának kétharmados többsége, valamint egy országos népszavazás megerősítése szükséges. Abe jelezte: azt szeretné elérni, hogy az alkotmánymódosításhoz a jövőben elegendő legyen a törvényhozás két házának abszolút többsége.
Abe sikere esetén az alkotmány preambulumát, a hatalommegosztás elveit, az emberi jogi cikkeket, valamint a háborút és hadsereg fenntartását tiltó kilencedik cikket, az úgynevezett békeklauzulát is felülvizsgálná.
Ez utóbbira azért van szükség, mert a jelenleg érvényes alkotmányértelmezés szerint a kilencedik cikk miatt Japán nem vehet rész többoldalú katonai szövetségekben. Habár Abe az észak-koreai helyzettel indokolta a kollektív önvédelemhez való jog szükségességét, elemzők szerint a kormányfő a NATO-hoz akar közeledni, illetve egy amerikai-ausztrál-japán védelmi szövetséget akar létrehozni Kína megerősödése miatt.
Az alaptörvény módosítása mellett Abe az alkotmányértelmezés felülvizsgálatát is meg fogja indítani a nyáron, hogy mihamarabb felállíthasson egy, az amerikaihoz hasonló nemzetbiztonsági tanácsot.
A japán kormányok az alaptörvény 1947-es életbe lépése óta több alkalommal is újraértelmezték a kilencedik cikket, enyhítve annak az ország védelmi politikájára vonatkozó korlátozásait. (MTI)

Scroll To Top