Befejezte a mennyiségi monetáris lazítást a Fed, esnek a tőzsdék - Gazdasagportal.hu

Befejezte a mennyiségi monetáris lazítást a Fed, esnek a tőzsdék

Nem változtatott az alapkamaton 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC), amely bejelentette: megszünteti a gazdaságösztönző céllal folytatott kötvényvásárlási programja havi keretösszegének utolsó 15 milliárd dolláros tételét is.

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.
A Fed ugyanakkor a monetáris politikai szándéknyilatkozat (forward guidance) megfogalmazásában nem jelezte, hogy változtatott volna a monetáris szigorítás megkezdésének korábban jelzett céldátumán.
A Fed a korábban megszokott megfogalmazásban az alacsonykamat-politika folytatása mellett kötelezte el magát “huzamos ideig”. Jelezte ugyanakkor, hogy a “gazdasági célok elérése függvényében” a szigorítás akár “korábban, de később is” elkezdődhet.
A kamatemelések megkezdésének időpontját a Fed eddigi jelzései alapján 2015 közepére határolták be a piacok.
A Fed 2012 szeptemberében indította el havi 85 milliárd dolláros keretösszeggel sorban a harmadik, így QE3 néven ismertté vált mennyiségi monetáris lazító programját, melynek keretében a pénzügyi rendszer likviditásának növelése érdekében állampapírt és jelzálog-kötvényeket vásárolt. A keretösszeg leépítését 2013 decemberében kezdte meg a Fed esetenként 10 milliárd dolláros lépésekben.
A Fed 2012 decemberében lefektetett irányelvei szerint mindaddig zéró közeli szinten tartja az alapkamatot, amíg a gazdasági aktivitás javulását tükrözve a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és a munkanélküliségi ráta nem csökken legalább 6,5 százalékra.
A munkanélküliség az idén májusban elérte a kitűzött küszöbértéket, 6,3 százalékra csökkent, majd augusztusban már 6,1 százalékon, szeptemberben pedig 5,9 százalékon állt. Az éves infláció viszont, miután a januári 1,6 százalékról áprilisban már felgyorsult és május-júniusban elérte a 2,1 százalékot, augusztusban és szeptemberben ismét 1,7 százalékra csökkent.
Mostani jelentésében a Fed a korábbiakhoz hasonlóan “mérsékeltnek” minősítette a gazdasági növekedés ütemét, a kilátásokat illetően azonban valamivel bizakodóbb hangot ütött meg. Az infláció alakulására vonatkozóan például annak a véleményének adott hangot, hogy “a tartósan 2 százalék alatti infláció esélye valamelyest csökkent a 2014 elejére jellemzőhöz képest”.
A munkaerő-piaci kondíciók a Fed megítélése szerint számottevően javultak az előző tanácsülésen végzett áttekintéshez képest. A lakáspiaci fellendülés ütemét azonban változatlanul “lassúnak” minősítette a testület.
A Fed a mostani jelentésből kihagyta a kormány költségvetési politikájának a gazdasági növekedést fékező hatására tett utalást.(MTI)

Scroll To Top