Barnier: az egységes piac a válságkezelés legjobb eszköze

Az egységes, közös piacot nevezte a válságkezelés legjobb eszközének egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Michel Barnier egységes piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos.

A francia politikus egy felmérésre hivatkozva elmondta: az utóbbi időben a Cityben, London pénzügyi központjában letelepedett cégek 40 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az egységes európai piac volt az egyik döntő érv amellett, hogy Londont válasszák. A biztos emellett annak a véleményének is hangot adott, hogy az egységes piac a méretgazdaságosság jobb érvényesülése miatt az egész unió versenyképességét is növeli, de ezt a potenciált, ezt a lehetőséget valós növekedésre kell váltani.
A biztos annak a véleményének is hangot adott, hogy mivel a bizottság terveivel szemben az Európai Unió állam- és kormányfői az uniós költségvetés csökkentéséről döntöttek legutóbbi csúcstalálkozójukon a 2014 és 2020 közötti időszakra, ezért az állami és magánberuházásokra kiemelkedő szükség van. Egyúttal arra is utalt, hogy a bizottság napokon belül zöld könyvvel áll majd elő a gazdaság hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban.
Barnier arra is rámutatott, hogy szerinte uniós és tagállami szintű gazdasági reformok nélkül nem fog beindulni a növekedés.
„Sosem leszünk képesek visszatérni a növekedési pályára pénzügyi stabilitás nélkül” – jelentette ki a francia biztos, aki hozzátette, hogy ennek érdekében az uniós döntéshozó szerveknek a lehető leghamarabb meg kell állapodniuk, és el kell fogadniuk a bizottság erre vonatkozó javaslatait, és amint csak lehet a gyakorlatban is végre kell hajtani őket.
Az uniós biztos a növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a hitelességet, amelynek két összetevőjeként az átláthatóságot és a felelősségteljes viselkedést nevezte meg. Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy pontosan azt tesszük, amiről korábban beszéltünk – hangoztatta Barnier.
A pénzügyi szektorral kapcsolatban az egységes piac mellett a szolgáltatásokért is felelős uniós biztos tudatta: a nyár folyamán készülhet el az a javaslat, amely a tavaly ősszel bemutatott Liikanen-jelentés alapján a kockázatok szétválasztását irányozza elő a pénzügyi szektorban.
Az Erkki Liikanen finn jegybankelnök, korábbi uniós biztos által vezetett szakértői csoport által készített javaslat lényegében arra tett javaslatot, hogy a pénzügyi szolgáltatók jogilag válasszák külön kockázatos kereskedelmi ügyleteiket betétgyűjtési és hitelkihelyezési tevékenységüktől, így az egyik nem jelentene fenyegetést a másikra.(MTI)

Scroll To Top