Banki elszámolás – MNB: a végtörlesztőknél levonják a korábbi kedvezményt a visszajáró összegből

A kedvezményesen végtörlesztőknél a törvény szerint a visszajáró összegből levonják a korábban igénybe vett kedvezményt, vagyis a piaci és a kedvezményes árfolyam különbözetét – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Az MNB kifejti, hogy így sokaknak nem jár majd visszatérítés az elszámolás során, de vita esetén a végtörlesztéses ügyfelek is jogosultak részletes elszámolást és jogorvoslatot kérni.
A 167 000 kedvezményes végtörlesztő közül 103 400 ügyfél kérte az elszámolás megküldését – írja az MNB.
A jegybank emlékeztet arra, hogy a pénzügyi intézményeknek 2015. november 30-ig kell megküldeniük az elszámolási értesítőt azoknak a fogyasztóknak, akiknek a deviza vagy devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése a rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, és az elszámolás megküldését 2015. március 31-ig – 10 ezer forint díj ellenében – kérték szolgáltatójuktól.
A hitelintézeti törvény 2011 őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza vagy devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes (svájci frank esetében például 180 forintos) árfolyamon történő végtörlesztést. Az elszámolási szabályok szerint a kedvezményes végtörlesztésnél a pénzügyi intézmény jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket – ez esetben a rögzített és a piaci árfolyam különbözetét -, amelyet korábban kedvezményként nyújtott.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonatkozó rendelete (58/2014.) szerint a pénzügyi intézmény az elszámolási értesítőben köteles egyértelműen, táblázatban kiemelni a tisztességtelenül felszámított összeget és azt is, hogy az ügyfél a végtörlesztésből adódóan mekkora összegű kedvezményt vett igénybe.
A rögzített végtörlesztési árfolyam révén adott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél meghaladhatja a pénzügyi intézmények által tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét. Ebben az esetben az elszámolás során nekik nem jár kifizetés. Ha viszont egy fogyasztó a kedvezmények levonását követően mégis jogosult további összegre, akkor a pénzügyi intézmény nemcsak ezt, de a befizetett 10 ezer forintos díjat is visszatéríti – olvasható a közleményben.
A kölcsönszerződések kedvezményes végtörlesztéssel történő megszüntetése a fogyasztók elszámolásból eredő jogait nem csorbíthatja. Az érintett ügyfelek – ha igénylik – ekkor is kérhetnek részletes elszámolási értesítőt, amelyet pénzügyi intézményük elektronikus úton vagy nyomtatott formában 5 munkanapon belül köteles díjmentesen rendelkezésükre bocsátani.
Ha egy fogyasztó vitatja az elszámolási értesítőben foglaltakat, az annak kézhezvételétől számított 30 napon belül saját pénzügyi intézményénél tehet panaszt. Ha utóbbi 60 napon belül nem válaszol, vagy a fogyasztó nem ért egyet a válasszal, az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) eljárását kezdeményezheti. (MTI)

Scroll To Top