Banki elszámolás – Az ügyfelek akár revíziót is kérhetnek

Akár revíziót is kérhetnek azok az ügyfelek, akik bankjuktól megkapták a levelet, amelyből kiderül, hogy mennyivel csökken a törlesztőrészletük – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy lezárultak az úgynevezett devizaperek, azt mondta: 79 keresetet nyújtottak be a pénzügyi intézmények, ebből 78 volt „valódi per” – mondta, hozzáfűzve, hogy mindet megnyerte a magyar állam.
Emlékeztetett: az Országgyűlés négy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tett, hogy az egyoldalú kamatemelés miatt elszámoltassák a bankokat. „Igazából azt kellett bizonyítani a bankoknak, hogy tisztességesen jártak-e el, amikor egyoldalúan kamatot emeltek” – mondta -, és a pénzintézeteknek ezt nem sikerült alátámasztaniuk.
Hozzátette: az Alkotmánybíróság is – összesen hatszor – az államnak adott igazat a kérdésben.
Azzal kapcsolatban, hogy az ügyfelek akár revíziót is kérhetnek, úgy fogalmazott:”ha a revízió nem vezet eredményre, akkor egy nem peres eljárásban bírósághoz lehet fordulni” – mondta. Hozzátette: bízik benne, az elszámolások megfelelőek lesznek, a bankok betartják a szabályokat.
A műsorvezető felvetésére a miniszter elmondta, hogy a szerdai kormányülésen szó esett a jogászképzésről is. A kormány áttekintette a kérdést, és arra jutott, hogy bizonyos intézkedéseket meg kell hoznia annak érdekében, hogy a jogászképzés színvonala naprakész legyen, másrészt pedig jobban oda kell figyelni a tehetséggondozásra és a kutatásra is – tette hozzá.
„Az igazságügyi tárca megfelelő jogi eszközöket fog kapni annak érdekében, hogy ezeket elősegítse” – fogalmazott. A minisztérium együttműködik a jogi karokkal, közösen keresik azt a megoldást, amely által a kormány célkitűzéseinek eleget tudnak tenni – mondta.(MTI)

Scroll To Top