Az OMV Petrom lesz a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező operátora

Az OMV Petrom olajvállalat lesz a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező operátora abban az esetben, ha az amerikai ExxonMobil a Romgaz román állami gázvállalatnak adja el az 50 százalékos részesedését – jelentette be pénteken az OMV Petrom.

A bejelentés azt követően történt, hogy április elején a román kormány részéről megfogalmazódott az a szándék, hogy a Romgaz legyen a fekete-tengeri gázmező operátora.
A román sajtó szerint korábban megállapodás született az OMV Petrom és a román állam között, hogy az osztrák vállalat lesz az operátor, de később nézeteltérések merültek fel. A mostani közlemény azt jelzi, írta a román sajtó, hogy ez a vitás kérdés megoldódott.
A közlemény Aristotel Judet, a Romgaz vezérigazgatóját is idézte, aki elmondta: készen állnak, hogy egyenlő partnerei legyenek az OMV Petromnak, és abban az esetben, ha az ExxonMobil elfogadja a Romgaz vételi ajánlatát, akkor az osztrák vállalat lesz az operátor.
A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az amerikai olajvállalatnak a Neptun Deep elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésére. A többi 50 százalék az OMV Petrom tulajdonában van. Az amerikaiak még nem döntötték el, hogy eladják vagy sem a román félnek a részesedésüket.

A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.(MTI)

Scroll To Top