Az NVB várhatóan szerdán állapítja meg a levélszavazatok eredményét - Gazdasagportal.hu

Az NVB várhatóan szerdán állapítja meg a levélszavazatok eredményét

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán állapítja meg a levélszavazatok, tehát a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazásának eredményét – közölte Patyi András elnök a testület hétfői ülésén.

A 128 ezer érvényes levélszavazatot – a gyors eredménymegállapítás érdekében – már beszkennelték, és az eredményét tájékoztató jelleggel már feltöltötték a választási informatikai rendszerbe, ám az adatok még nem hivatalosak.
A levélben szavazás jogi – jogorvoslattal megtámadható – eredményét akkor tudják megállapítani, ha befejeződik a levélszavazatok kézi számlálása; várhatóan hétfőn vagy kedden.
Patyi András NVB elnök indítványára az NVB tagjai a testület hétfői ülésének keretében megtekintették az Nemzeti Választási Központ épületében a levélszavazatok reggel megkezdett kézi számlálását, és tájékoztatást kaptak a folyamatról. Eszerint a levélszavazatokat – két külön helyiségben – háromszor számolják át kézzel, majd ennek eredményét összevetik a szkenneléses adatokkal.
Az április 6-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazataikat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI nyilvántartása szerint 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén, ám a vissszaérkezett levélszavazatok közül csak 128 378 volt érvényes.
Az NVB az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja majd meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én.
Az NVB hétfői ülésén több kifogást is elbírált, többségüket érdemi vizsgálat nélkül elutasította: egy magánszemély szerint például egyebek mellett azért sérült a törvény több pontja, mert “olyan jelöltek indultak a választáson, akik ígéretükkel, korábbi esküjükkel ellentétesen nem tartották be a jogszabályokat”, indoklása szerint így pedig “törvényes, legális választásról beszélni dőreség, szélhámosság”.
A testület a jövő héten, illetve hetekben várhatóan újabb tagokkal bővülhet ki, mert az EP-választáson induló és 20 ezer érvényes ajánlást összegyűjtő pártok is küldhetnek majd egy-egy delegáltat az NVB-be, miközben  – az országgyűlési választások jogerős eredményének megállapításáig – még a jelenlegi tagoknak is érvényes mandátumuk van.(MTI)

Scroll To Top