Az MVM és a Mol nem kötelező érvényű ajánlatot tett a szlovák villamosművek 66 százalékára - Gazdasagportal.hu

Az MVM és a Mol nem kötelező érvényű ajánlatot tett a szlovák villamosművek 66 százalékára

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft a.s. november 19-én közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Slovenské Elektrárne, a szlovák villamosművek 66 százalékos, az olasz ENEL SpA. energetikai cég tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

A két magyar cég által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint az MVM Csoport és a Mol Csoport keresi azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a társaságok energetikai szerepvállalása kölcsönös előnyökön alapulva bővülhet a régióban.
Közleményükben a magyar cégek hangsúlyozták, hogy a kiemelkedő adottságokkal rendelkező Slovenské Elektrárne-val olyan szinergiákat kívánnak együttesen érvényesíteni, amelyek nemcsak a régió energiabiztonságának további növekedését eredményezhetik, hanem a méretgazdaságosságnak köszönhetően tovább javulhat a termelés hatékonysága és mélyülhet a piacok integrációja, s ezzel jelentősen nőhet minden érintett társaság eredményessége.
A Slovenské Elektrárne értékesítendő részvényeinek 66 százaléka magában foglalja a legnagyobb szlovák villamos energetikai társaság minden vagyonelemének arányos részét és az irányítási jogokat. A fennmaradó 34 százalékos részvénycsomag a szlovák államé.
A Slovenské Elektrárne 5739 megawatt (MW) beépített erőművi kapacitással rendelkezik, amellyel a szlovák villamos energia igény mintegy 80 százalékát biztosítja. A megtermelt mintegy 22,8 terawattóra villamos energia háromnegyede tiszta energiaforrásokból származik, amelyet két – blokktípusában és együttes kapacitásában az MVM atomerőművével azonos – atomerőműben, továbbá 34 vízerőműben állítanak elő, amelyek között két jelentős kapacitású, rendszerirányítási szempontból kiemelt fontosságú szivattyús tározós erőmű is található. Mindezen felül a Slovenské Elektrárne tulajdonában van két épülő 470 MW-os atomerőművi blokk is.
A közlemény szerint az MVM Csoport évek óta mindent megtesz azért, hogy termelőkapacitásai a leghatékonyabban állítsanak elő villamos energiát. Ennek egyik legfőbb eszköze a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos, több mint harminc éve termelő atomerőműve, éppen ezért az MVM Csoport elkötelezett a nukleáris kapacitások fenntartása, bővítése és biztonságának megőrzése mellett. Az MVM Csoport továbbá kiváló piaci lehetőséget lát a régiós piacok tiszta energiával való ellátásában, amelyet a Slovenské Elektrárne nukleáris és vízerőművi kapacitásainak üzemeltetésével és fejlesztésével kíván tovább erősíteni.
A csütörtökön ismertetett közlemény szerint az ajánlat jól illeszkedik a Slovnaft és a Mol Csoport hosszú távú üzleti stratégiájába, amely tovább kívánja erősíteni a vállalatcsoport vezető pozícióit a közép-európai energetikai piacon. A regionális együttműködéssel egyúttal diverzifikálni tudja a vállalatcsoport a hagyományos olaj-, és gázalapú portfolióját, és pozíciókat tud kiépíteni a villamos energia piacán is. Az integrált olaj és petrolkémia finomítással, termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Slovnaft, Szlovákia második legnagyobb vállalata, egyben a Mol Csoport tagja. Szlovákia legnagyobb töltőállomás-hálózatát üzemelteti.
A szlovák villamosművek, amely a régió második legnagyobb villanyáram-termelője, 2006-ban a második Dzurinda kormány idején került részben privatizálásra. Ekkor szerezte meg az olasz ENEL a 66 százalékot, amiért 840 millió eurót fizetett. A Wall Street Journal nemrég két milliárd euróra becsülte a vállalatot.
A Slovenské Elektrárne tulajdonában van egyebek között a mohi (Mochovce) atomerőmű. A létesítményt két blokkal bővítik, a munkálatok 2008-ban kezdődtek, és az eredeti tervek szerint 2012-2013-ban kellett volna befejeződnie. A 3,8 milliárd euróba kerülő építkezés várhatóan 2016-ban fejeződik be.
Először az idei év elején jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy az ENEL eladná a szlovák cégben lévő tulajdonrészét, később az olaszok megerősítették ezt a szándékukat. Az eladásra a több mint negyven milliárd eurós adósságot felhalmozó olasz vállalat adósságlefaragási terveinek részeként kerülne sor.
A szlovák villamosművek iránt a cseh energetikai művek (CEZ) is érdeklődik, ezt a szándékát a napokban hivatalosan is megerősítette.(MTI)

 

Scroll To Top