Az MNB ajánlásokat adott ki az ingatlanértékeléssel kapcsolatban - Gazdasagportal.hu

Az MNB ajánlásokat adott ki az ingatlanértékeléssel kapcsolatban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) három új ajánlást adott ki, az iránymutatás az ingatlanértékeléssel, a magas arányú nem teljesítő hitelellel (NPL), illetve a projekthitelek értékelését érintő kockázatok kezelésével kapcsolatosak – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a pénzügyi szervezetek számára kiadott, ingatlanokkal összefüggő kockázatok kezeléséről szóló ajánlás az értékbecslőkkel, az értékbecslések tartalmával és a piaci érték meghatározásának módszertanával kapcsolatosan tartalmaz elemeket.
A jegybank a magas nem teljesítő állománnyal rendelkező vagy emiatt veszélyeztetett piaci szereplők számára szóló ajánlásában NPL-stratégia és végrehajtási terv kidolgozását írja elő.

A hitelintézeteknek szóló új projektértékelési ajánlása egyebek közt kezdeményezi a teljesítő ingatlanfinanszírozási projekthitelek speciális mutatószámok alapján történő figyelemmel kísérését, a már nem teljesítő állománynál pedig a megfelelő értékvesztési szint fokozatos képzését – közölte a Magyar Nemzeti Bank.(MTI)

Scroll To Top