Az INA helyzetéről tájékoztatta a horvát kormányt Áldott Zoltán

Az INA horvát olajipari vállalatról folytatott megbeszélést Áldott Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke kedden Zágrábban Andrej Plenkovic kormányfővel és Slaven Dobrovic környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

“Nagyon fontos találkozón vagyunk túl, mert évek óta most először adódott lehetőségünk arra, hogy közvetlenül is tájékoztassuk a horvát kormányt az INA olajipari vállalat helyzetéről” – jelentette ki Áldott Zoltán a megbeszélést követően.
Áldott Zoltán úgy vélte: a találkozó nagy előrelépésnek számít, és szerinte jó irányba haladnak a dolgok.
“Derűlátásra ad okot, hogy közvetlenül tájékoztathattuk a kormányt helyzetünkről, üzleti tevékenységünkről és projektjeinkről” – hangsúlyozta, ugyanakkor hozzátette, hogy a tárgyalásokon elhangzottakról nem adhat részletes tájékoztatást.
Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint szó volt-e Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábbi kijelentéséről, hogy “az INA egyelőre a múlt és a jelen, nem feltétlenül a jövő is” a magyar olajvállalat életében, Áldott azt válaszolta: “nem beszéltünk arról, részvényeseink mit csinálnak és mit akarnak csinálni a jövőben”.
A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő a keddi találkozót még október végén jelentette be, miután a horvát sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az INA be akarja zárni sziszeki finomítóját.
A nemrég megválasztott miniszterelnök az első kormányülésen kijelentette: nem fogja megengedni, hogy “az INA a Mol leányvállalatává váljon”, és hogy a horvát olajvállalatnak továbbra is szavatolnia kell az ország energetikai biztonságát.
A kormány keddi közleménye szerint Horvátország számára az INA stratégiailag fontos vállalat.
Plenkovic kiemelte: az olaj és gáztermelési üzletág, a tartalékok megújítása, a terjeszkedés Délkelet-Európában, valamint a finomítók modernizálása fenntartható, ami energetikai biztonságot jelent Horvátország számára és prioritásnak tekinti a kormány.
A nyilatkozat szerint az INA igazgatósága arról tájékoztatta a kormányt: nincs döntés arról, hogy bezárnák a sziszeki finomítót, továbbá, hogy a jövőben a sziszeki finomító és az INA egész tevékenységét érintő kérdésekben hozott döntések összhangban lesznek a kormány és stratégiai partnere között létrejött részvényesi szerződéssel.
A közlemény arról is tájékoztat, hogy megegyezés született: kulcsfontosságú döntéseket – beleértve a finomítói üzletág fejlesztését is – közösen, a horvát kormány koordinálásával hozza meg a jövőben a vállalat.(MTI)

Scroll To Top