Az IMF és a Világbank szerint is tartható az idei növekedési cél Kínában

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (WB) elemzői szerint is tartható a 7,5 százalékos idei éves növekedési cél Kínában, a szervezetek ugyanakkor a gazdasági reformok folytatásának szükségességére és a GDP-bővülés jövőbeli lassulásra hívják fel a figyelmet.

A kelet-ázsiai ország aktuális gazdasági helyzetét illető jelentését (China Economic Update) pénteken bemutató Világbank szerint egyértelműen látszik, hogy a kínai kormány mindent megtesz az idei cél tartása érdekében. A lassulás elkerülését fiskális és monetáris politikai eszközökkel is biztosítják, ahogy történt ez az elmúlt hónapokban a mini-ösztönzőcsomagok bevezetésével. A folyamatos gazdaságpolitikai kiigazítás ugyanakkor az egyensúlytalanságok fokozódásához vezethet és sebezhetőbbé teszi a gazdaságot – véli a Világbank értékelésében. A szervezet arra hívja fel a figyelmet: a gazdaságra a legnagyobb veszélyt az ingatlanpiac túlzott lehűlése és az ország adósságállományának bővülése jelenthetik. Utóbbi kezelésére az országnak folytatnia kell a pénzügyi rendszer korábban megkezdett reformját. A Világbank a második félévben erősödő gazdasági növekedéssel számol, egész évre vonatkozóan 7,6 százalékos GDP-bővülést vár, mely 2015-ben 7,5 százalékosra mérséklődhet.
A legfrissebb előrejelzését csütörtökön nyilvánosságra hozó IMF ennél némiképp borúlátóbb. Bár idénre a Valutaalap 7,5 százalékos növekedést vár, jövőre már csak 7 százalékosat. A szervezet elnökhelyettese, David Lipton úgy fogalmazott: Kínának csökkentenie kellene növekedési céljait, s a számok helyett a bővülés fenntarthatóságára, valamint pénzügyi és ingatlanszektor gyengeségeinek kezelésére kellene koncentrálnia.
Az IMF azt is megjegyzi: a kelet-ázsiai országnak nincs szüksége nagyszabású központi ösztönzőcsomagra, a kisebb és célzott intézkedések sokkal inkább szolgálják a növekedést.(MTI)

Scroll To Top