Az évtized ingatlanpiaci áremelkedésének legnagyobb dobói

A válság tízéves évfordulója és a 2014 óta tartó lakáspiaci árrobbanás is hozzájárult az ingatlanpiac szárnyalásához. A mostani és a tíz évvel ezelőtti helyzet közötti különbség megdöbbentő. Az országon belül persze eltérő a differencia, a házak esetében Budapesten, míg a lakásoknál Egerben drágultak legnagyobb ütemben a meghirdetett árak.

 

A házak viszonylag kis lépésekkel haladtak előre az árlétrán

A családi házak piacán Budapest átlagos négyzetméter ára több mint a duplájára nőtt az elmúlt tíz évben. 2010 januárjában a budapesti házak átlagára 260 ezer Ft/m² volt, 2020 januárjában pedig ennek valamivel több, mint a kétszerese, 550 ezer Ft/m². Ugyanezen elmúlt tíz évben Szombathelyen 90 százalékos volt a családi házak drágulásának mértéke: 180 ezer Ft/m² átlagárról indult és 340 ezer Ft/m²-re drágult.
2010 január és 2020. január között Székesfehérvár, Szeged és Kecskemét családi házainak árai is sokat, átlagosan 80 százalékot emelkedtek. Székesfehérváron a házak átlagára 210 ezer Ft/m²-ről 380 Ft/m²-re, Szegeden 200 ezer Ft/m²-ről 350 ezer Ft/m²-re, Kecskeméten pedig 200 ezer Ft/m²-ről 360 ezer Ft/m²-re duzzadt.


A lakások áremelkedése egetverő

A megyeszékhelyek között Eger lakáspiaci árainak évtizedes növekedési mértéke elsöprő győzelmet aratott. Heves megye székhelyén a téglalakások átlagos négyzetméter árai ugyanis a vizsgált időszakon belül meghaladták a két és félszeres növekedési ütemet is. Így idén januárban az egri téglalakások átlagára majdnem elérte a fél millió Ft/m²-t.

Jóval több, mint duplájára emelkedtek a téglaépítésű lakások átlagárai Veszprémben, Budapesten, Szombathelyen és Székesfehérváron is. Veszprémben a kezdeti 2010. januári átlagos 210 ezer Ft/m² ár négyzetméterenként 310 ezer forinttal, míg Budapesten a 330 ezer Ft/m² átlagár négyzetméterenként csaknem fél millió forinttal emelkedett meg.

Szombathely téglalakásai is átlagosan 270 ezer forinttal lettek drágábbak a vizsgált időszakban négyzetméterenként, így itt idén januárban 460 ezer Ft/m² körül alakult a kínálati átlagár. A Székesfehérváron eladó lakások pedig az átlagos 290 ezer Ft/m²-es drágulásuknak köszönhetően, 2020 januárjára 500 ezer Ft/m²-es átlagárra ugrottak fel.


Magyarország az EU átlagot is felülmúlta

Az Eurostat megnézte hogyan változtak az ingatlanárak a válság előtti időszakhoz képest. Az EU-ban egy albérletért 21 százalékkal magasabb összeget kérnek el most, mint 2007-ben. Magyarországon pedig még ennél is nagyobb drágulást mértek. A hazai 67,8 százalékos áremelkedésnél pedig csak Litvániában és Csehországban lehetett nagyobbat látni.

A saját lakásokat tekintve, 2007 óta 19,1 százalékos drágulást mutatnak az unióban. Nálunk az elmúlt tíz év alatt 60 százalékot emelkedtek az árak, mely csak a negyedik helyre volt elegendő. A dobogóra Ausztria, Luxemburg és Svédország kerültek fel.

Az adatokból az is látszik, hogy a lakás- és az albérletárak emelkedő tendenciája teljesen más képet fest. Míg az EU egészében az albérletek ára fokozatosan emelkedett a válságot követően, addig a saját lakásoké a válságban visszaesett és csak 2015 után vett ugrásszerű növekedést.

Scroll To Top