Az Erste elemzői voltak a legpontosabbak 2021-ben

Az Erste Bank elemzői adták a legpontosabb előrejelzést a magyar gazdaság mutatóinak alakulásáról a Reuters elemzői felméréseiben 2021-ben, így ők nyerték el a Refinitív StarMine díját Magyarországon. A kelet-közép-európai valuták árfolyammozgásának előrejelzésében pedig a negyedik helyet szerezte meg az osztrák Erste Csoport elemzői csapata.

Az Erste Bank nyerte el Magyarországon 2021-ben a Refinitív StarMine díját a Legpontosabb Előrejelzésekért a Reuters Elemzői Konszenzusban. A Refinitív az LSEG (London Stock Exchange Group) egyik üzletága, a világ egyik legnagyobb pénzügyi piaci adat- és infrastruktúraszolgáltatója 6,25 milliárd dolláros bevétellel, több mint 40 ezer ügyféllel és 400 ezer végfelhasználóval 190 országban. A társaság a Reuters-szel kötött 30 éves megállapodásának keretében kínálja a Reuters Elemzői Konszenzus szolgáltatását. A konszenzus készítése során megkérdezett elemzők előrejelzéseit a Refinitív StarMine szolgáltatásában értékelik. A statisztikai adatok kiadását követően minden előrejelzést leadó elemző a pontosságának megfelelő pontszámot kap, ám figyelembe veszik azt is, hogy mekkora a hiba a többiek becsléséhez képest, vagyis, hogy a piaci konszenzus mennyiben tért el a valós adattól. Ez az értékelési rendszer nem csupán az elemzők minősítésére szolgál, hanem egy olyan mutatót is létrehoznak a segítségével (StarMine SmartEstimate), amely ezeket az eltéréseket elemzi, és ezzel képes előre jelezni a nem várt piaci fordulatokat és azok irányát.

A Refinitív StarMine Awards azokat a társaságokat és elemzőket ismeri el, akik a Reuters Elemzői Konszenzusban a legpontosabb előrejelzést adták a gazdasági mutatókra és a devizaárfolyamokra. A makrogazdasági előrejelzéseket összesen 15 országra és az eurózónára készítik, valamint díjakat osztanak összesen hét devizaárfolyam előrejelzési kategóriában (külön a legnagyobb valutáknak, valamint az ázsiai-, a kelet-közép-európai, és a latin-amerikai devizák csoportjának). A díjat mindig a rákövetkező év februárjában hirdetik ki.

Az Erste elemzői a 2018-ban és 2019-ben elért második helyezések után 2021-ben nyerték el először az első díjat a magyar makrogazdasági előrejelzésekben. Ehhez a legfontosabb indikátorokra – GDP, infláció, ipari termelés, külkereskedelmi mérleg egyenlege, folyó fizetési mérleg egyenlege, államháztartás hiánya, alapkamat – kellett minél pontosabb rövid- és hosszú távú előrejlezéseket adni. Az osztrák Erste Csoport elemzői csapata ezen kívül a negyedik helyezést érte el a kelet- közép-európai devizaárfolyamok előrejelzésében.

Az Erste Bank elemzői:

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője 2004 óta dolgozik a pénzintézetnél, számos banki terület munkáját segíti makrogazdasági és bankpiaci előrejelzések készítésével, emellett az Erste Csoport elemzési tevékenységét is támogatja a magyar gazdasághoz, illetve a forint- és kötvénypiachoz kapcsolódó elemzésekkel.

Nagy János közel öt éve dolgozik makrogazdasági elemzőként. Korábban a GVI-nél, később Pénzügyminisztériumban szerzett tapasztalatot, majd szeptember elején csatlakozott az Erste csapatához. Elsősorban a reálgazdasági folyamatok elemzésére, és havi, valamint negyedéves mutatók előrejelzésére fókuszál, jól kiegészítve Nyeste Orsolya pénzügyi és monetáris kvalitásait.

Scroll To Top