Az EP elfogadta a 2014-20-as uniós keretköltségvetést

Az Európai Parlament (EP) szerdán úgy döntött Strasbourgban, hogy támogatja az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal létrejött megállapodást a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről

A tárgyalások június 19-én született eredményét az EP még elégtelennek ítélte és elutasította. Azonban június 27-én az egyeztető felek – Martin Schulz, az EP elnöke, Alain Lamassoure francia néppárti EP-képviselő, a téma parlamenti főtárgyalója, Edna Kenny, az EU soros elnökségét adó Írország miniszterelnöke és Eamon Gilmore ír külügyminiszter, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke – végül olyan megállapodást kötött, amely elnyerte a tagállamok és az EP főbb frakcióinak a támogatását.
Az EP-nek sikerült elérnie, hogy szinte teljesen rugalmasan mozgathatók lesznek a még el nem költött összegek a hétéves időszak egyes évei és az egyes költségvetési fejezetek között. Ez a rugalmasság valamivel korlátozottabban vonatkozik a kötelezettségvállalásokra is – ennek köszönhetően könnyebben lesz finanszírozható például a fiatalok munkanélkülisége elleni fellépés, a kutatás-fejlesztés, az Erasmus program, és a kis- és közepes méretű vállalkozások támogatása.
A parlament által elért egyik legfontosabb eredmény a költségvetési keret felülvizsgálatának elfogadtatása volt. A felülvizsgálat révén a 2014-es választások utáni, új összetételű EP és az EB is hozzászólhat majd a hivatali idejük végéig érvényes és működésük alapját nyújtó költségvetéshez.
A megállapodás értelmében az EB az aktuális gazdasági helyzetet szem előtt tartva 2016-ban áttekinti a többéves költségvetési keret működését, különös tekintettel arra, hogy a jelenleg hétéves keret időtartamát összhangba kell majd hozni az EU-intézmények működésében egyébként érvényesülő ötéves ciklussal.
A tagállamokat képviselő Tanács vállalta: ígéretéhez híven rendezi a 2013-ban várhatóan 11,2 milliárd euróra rúgó költségvetési hiányt. A tagállamok gazdasági- és pénzügyminisztereinek legkésőbb július 9-ig kell hivatalos döntést hozniuk a hiány első részéről, azaz 7,3 milliárd euróról, míg a maradék 3,9 milliárd euróról kora ősszel kell a tagállamoknak megállapodniuk. A hiány rendezése fontos kérdés volt a parlament számára, amely biztosítani akarta, hogy az új többéves költségvetési keret alá tartozó első évet, 2014-et ne az előző évről átgörgetett hiánnyal indítsa az unió.(MTI)

Scroll To Top