Az EKB vezetője bevetné a monetáris atombombát

A japán gazdasági trend módosulás mögött a forgalmi adó emelése húzódhat meg, fiskális eszközök bevetése jöhet
Az EKB vezetője bevetné a monetáris atombombát
Amerikában az első kamatemelésre várnak

Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.11.18.

  • Hétfőn ismét borús fellegek gyülekeztek a piacok felett. Ezúttal Japánból érkeztek negatív hírek, miután a harmadik negyedéves japán GDP lényegesen alulmúlta az előzetes várakozásokat, a szigetország gazdasága pedig, technikai értelemben, ismét recesszióba süllyedt. A japán gazdaság évesített negyedéves alapon 1,6%-kal zsugorodott, míg a piaci szereplők 2,2%-os GDP bővülést vetíttek előre. A japán gazdaság visszaesése mögött jelentős részben az áprilisi, forgalmi adó emelése húzódhatott meg, így úgy tűnik, hogy a japán kormányzat, a költségvetés kiegyensúlyozása érdekében tett újabb áfa-emeléssel egyelőre kivárhat majd. A hírre a japán részvényindex, a Nikkei jelentős, majdnem 3%-os zuhanást produkált, azonban nem kizárt, hogy a japán kormányzat a japán jegybank által korábban tovább lazított monetáris kondíciók után a fiskális oldalról is élénkít majd. A piaci szereplők vélekedése szerint elképzelhető, hogy a japán kormányzat hamarosan “jelentős méretű” pótköltségvetés terjeszthet majd be. Az újabb élénkítő intézkedések alkalmazása vélhetően további támogatást nyújthat a japán részvényindex számára is, míg a japán növekedésre nézve kedvező forgatókönyv lenne az újabb körös áfa-emelés esetleges elhalasztása is.
  • Borúsak az európai növekedési kilátások is. Az euro-zóna gazdasága az elmúlt héten közzétett statisztikák tanúsága szerint nehezen talál magára. Az Európai Központi Bank döntéshozói azonban jelezték, készek a további lazításra, amennyiben az valóban szükséges. A hét negyedik napján publikálnak majd kiemelten várt gazdasági adatsorokat az euro-övezetből. A piaci várakozások mind a német-, mind a francia, mind az euro-övezet feldolgozóipara- és a szolgáltató-szektora esetében is a kilátások minimális javulásával számoltak, az előzetes novemberi PMI adatsorokra vonatkozóan. Amennyiben mégis rosszabbra fordulna a helyzet, az ECB kész bevetni a monetáris atombombát is. Mario Draghi elnök hétfőn, Brüsszelben tett negyedéves meghallgatásán jelezte, hogy az államkötvények vásárlását is megfontolná az Európai Központi Bank, ha a jelenlegi intézkedések kiterjesztésére sor kerülne. A jegybankári kommentárra az euró gyengüléssel, míg az európai részvényindexek erősödéssel reagáltak a hétfői kereskedés második felében.
  • A tengerentúli befektetők a legfrissebb konjunktúra-mutatók- és ingatlanpiaci statisztikák mellett két eseményt-, illetve adatsort várnak kiemelten a héten. Csütörtökön publikálják az Egyesült Államok októberre vonatkozó, inflációs statisztikáit, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed október 28-29-i üléséről készült jegyzőkönyvet szerdán este teszik majd közzé. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának októberi ülését nem követte sajtótájékoztató; így a piaci szereplők csupán a mellékelt közlemény hangvételére hagyatkozhattak. A hangvétel azonban a vártnál héjább, azaz szigorúbbra sikeredett, miután amerikai jegybankárok láthatóan nem aggódtak az infláció miatt. A tengerentúli munkaerőpiac kilátásaival kapcsolatban érezhetően optimistább volt a jegybank. A szerdai közzétételtől továbbra is a monetáris politika közelgő szigorítására-, tehát az első kamatemelés lehetséges időpontjára vonatkoztatható utalásokra várhatnak leginkább a piacok.

Scroll To Top