Az amerikai képviselőházi bizottság: nem volt összejátszás Moszkva és a Trump-kampány között az elnökválasztási kampányban

Donald Trump kampányának munkatársai nem játszottak össze Oroszországgal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején – állapítja meg az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus politikusai által összeállított és pénteken nyilvánosságra hozott végleges jelentése, amely ugyanakkor leszögezi: Oroszország valóban beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba.

Az egy évig tartó vizsgálódás után összeállított, több mint 250 oldalas jelentés szerint Oroszország valóban és többféleképpen beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba, bár – mint a republikánus képviselők fogalmaztak – ez nem volt hatékony.
A beavatkozásért a bizottság a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori vezetőit, és a végrehajtó hatalmat, vagyis az előző elnök, Barack Obama kormányzatát teszi felelőssé, mondván, nem reagáltak megfelelőképpen az orosz erőfeszítésekre. Felelősség terheli a demokrata párti elnökjelölt Hillary Clinton kampányának munkatársait is – hangsúlyozta a jelentés.

A képviselők azzal vádolták meg a hírszerző közösséget, hogy “jelentős mértékű kudarcot vallottak a szakmai fortélyok érvényesítésében”, s végső következtetéseikkel azt sugalmazták, hogy Moszkva célja nem Donald Trump győzelemre segítése volt, hanem az, hogy békétlenséget szítsanak az Egyesült Államokon belül.
A jelentés határozottan leszögezte: a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy “a Trump-kampány összejátszott, egyeztetett vagy összeesküvést szőtt volna az orosz kormányzattal”, s ez akkor is így van, ha voltak kapcsolatfelvételek Donald Trump kampányának egyes tisztségviselői és oroszok, vagy orosz közvetítők között.
Az amerikai elnök azonnal Twitter-bejegyzésben reagált a nyilvánosságra hozott jelentésre. Kiemelte azon megállapítását, hogy “nincs bizonyíték összejátszásra, egyeztetésre vagy összeesküvésre Oroszországgal. Majd hangsúlyozta, hogy a Clinton-kampány fizette azt a hamis tényeken alapuló dossziét, amelynek állításai nyomán indult meg a vizsgálat. “Totális boszorkányüldözés! Ennek most véget kell vetni!” – írta mikroblog-bejegyzésében Trump.
A hírszerzési bizottság demokrata párti tagjai “sietős” munkával vádolták meg az összeállítást készítő republikánus politikusokat. Úgy vélték, hogy a republikánusok célja a helyzet összezavarása és a Trumpra irányuló figyelem elterelése volt.
A képviselőház hírszerzési bizottsága ezzel a jelentéssel ugyan lezárta a munkáját, de a szenátus hírszerzési bizottsága és a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkája folytatódik a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében.(MTI)

Scroll To Top