Az amerikai elnök a központi bankot okolja a várható gazdasági lassulásért - Gazdasagportal.hu

Az amerikai elnök a központi bankot okolja a várható gazdasági lassulásért

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a központi bankot okolta az amerikai gazdaság várható lassulásáért. Nancy Pelosi és Chuck Schumer, a demokraták törvényhozási vezetői szerint Trump káoszba taszítja az országot.

“Gazdaságunk egyedüli problémája a Fed” – írta Twitter-oldalán hétfőn az elnök a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszerről, a Federal Reserve-ről, azaz a Fedről.
Trump ezzel a Fed múlt heti kamatemelésére utalt, amiért a napokban többször is bírálta az intézmény elnökét.
“Nem érzik (a Fed vezetői) a piacot, nem értik a szükséges kereskedelmi háborúkat” – tette hozzá.
Hétfőn a New York-i tőzsde irányadó mutatói ismét gyengültek, részben a gazdaság várható lassulása miatti aggodalmak, részben pedig Trumpnak a jegybank elleni támadásai miatt. Az utóbbi napok sajtóértesülései szerint Trump a jegybank elnökének, Jerome Powellnek a menesztését fontolgatja. Ezt ugyan Steve Mnuchin pénzügyminiszter cáfolta, ám bejelentése nem nyugtatta meg a tőzsdét.

Trump az idén többször bírálta kamatemeléseiért a központi bankot, illetve személy szerint Powellt. Augusztusban például egy interjúban határozott elégedetlenségét hangoztatta a jegybankelnökkel, akit nem mellesleg ő jelölt a tisztségére.
Hétfőn Mnuchin telefonon beszélt a Fed vezetőit és a pénzpiaci szabályozásért felelős szervek irányítóit tagjai között tudó Pénzpiaci Munkacsoport nevű szervezettel arról, hogyan egyeztessék össze erőfeszítéseiket a normális pénzpiaci működés biztosítása érdekében. A munkacsoportot 1988-ban hozták létre, az 1987 októberében bekövetkezett tőzsdei összeomlás után, és aktív szerepet vállalt a 2008-as válság idején is.
A csoport deklarált célja a tőzsde zuhanásának megakadályozása. Ritkaságszámba megy, hogy egy amerikai pénzügyminiszter nyilvánosságra hozza, hogy egyeztetett a munkacsoporttal. Mnuchin célja ezzel a pénzügyi piac megnyugtatása volt, de a terve visszafelé sült el. A New York-i értéktőzsde főbb irányadó mutatói nem jelentéktelen veszteséggel zártak hétfő este.
Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi csoportjának és Chuck Schumer, a szenátusi frakciónak a vezetője közös közleményben ítélte el Trumpot.
“Karácsony előestéje van és Trump elnök káoszba taszítja az országot” – írta a két vezető politikus. Majd leszögezték: “a tőzsde zuhan, miközben az elnök személyes háborút vív a szövetségi tartalékrendszer ellen, miután lemondatta a védelmi minisztert”.(MTI)

Scroll To Top