Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint volt, a központi költségvetési egyenleg alakulása összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával. A növekvő kiadások nem veszélyeztetik a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesülését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos többlettel zártak.
Az államháztartás központi alrendszerének hiánya a tavalyi első négy hónapban 528,6 milliárd forintot tett ki. A két év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek a központi alrendszer egész évre vonatkozó pénzforgalmi hiányára nincsenek hatással, vagyis nem veszélyeztetik a kitűzött hiánycél teljesülését – hangsúlyozza az NGM.
A tárca kifejti, hogy idén áprilisban a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentősen meghaladták az előző évi összegeket, amelynek elsősorban az az oka, hogy a Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát.
A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások – családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás – előre hozott kifizetése megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti.
Ezenkívül a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő, volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.
Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad – írja az NGM. A tárca hozzáfűzi: rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás; ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.
A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások – a fenti okok miatt a korábbi éveknél nagyobb mértékben – meghaladják a bevételeket. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél ugyanakkor nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka – hangsúlyozza a minisztérium.(MTI)

Scroll To Top