Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. Az adatok megerősítik a kormány várakozását, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett – közölte az előzetes számok alapján Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormány.hu portálon.

Tavaly decemberben a központi alrendszer hiánya 111,9 milliárd forint volt, ezen belül – a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok egymás közötti technikai átcsoportosításának is köszönhetően – a központi költségvetés 101,1 milliárd forint többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 192,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,5 milliárd forint hiányt mutattak.
A központi költségvetés 2014. december végi pénzforgalmi adatai a kormány várakozásaihoz képest is kedvezőbben alakultak.
Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 837,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,7 milliárd forintot meghaladó szufficittel zárták a 2014-es évet.
Az NGM közleménye szerint a tavalyi hiány értékelésekor ki kell emelni, hogy a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek a költségvetési egyenleget pozitívan befolyásolták.
A központi költségvetés 2014. évi bevételei az előző évhez képest magasabbak lettek, melynek hátterében elsősorban a tervezettet meghaladó gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás és fogyasztás áll. A 2014. évi költségvetési törvényben előirányzottnál nagyobb bevétele volt az államnak többek között a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, illetve a szociális hozzájárulási adóból.
A központi költségvetés 2014. évi kiadásai szintén meghaladták az előző évi kifizetéseket, összességében a kormányzati céloknak megfelelően alakultak. Mind a 2013. évi szintnél, mind a 2014. évi előirányzatnál magasabban teljesültek ugyanakkor az európai uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések. Emellett meghaladták az előző évi kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai – ide értve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott pénzügyi segítséget -, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.(MTI)

Scroll To Top