Az alacsony alapkamat miatt egyre olcsobbak a hitelek, mégis inkább szabadulnánk a hitelektől

MNB: több hitelt törlesztettek a háztartások, mint felvettek. 

A háztartások júliusban a szezonálisan nem igazított adatok szerint forintban több hitelt vettek fel, mint törlesztettek, devizában azonban nettó hiteltörlesztők voltak, az előző hónaphoz képest forint- és devizabetéteik állománya is mérséklődött – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A nem pénzügyi vállalatok a háztartásokkal megegyezően forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, így e vállalkozások hitelállománya is csökkent. Júliusban forintbetéteik állománya nőtt, míg devizabetéteik állománya csökkent. Betétállományuk csak a tranzakciókat figyelembe véve kis mértékben nőtt.
A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan 28,3 milliárd forinttal mérséklődött. Az említett változás a forinthitelek 10,6 milliárd forintos növekményéből, illetve a devizahitelek 38,9 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. Az átértékelődés és egyéb változás miatt azonban a forintban kifejezett hitelállomány 31 milliárd forinttal, 7094,7 milliárdra emelkedett.
A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 192,9 milliárd forinttal csökkent; forintbetéteik esetében 179,3, míg devizabetéteik esetében 13,6 milliárd forint nettó betétkivonás történt.
A nem pénzügyi vállalatok esetében – csak a tranzakciót figyelembe véve – a forinthitelek állománya 36,0 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 94,8 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően – 1,4 milliárd forinttal csökkent. A tranzakciók eredőjeként a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 60,3 milliárd forinttal csökkent.
A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – kis mértékben, 0,7 milliárd forinttal nőtt; a forintbetétek esetében 13,6 milliárd forint nettó betételhelyezésre, míg devizabetéteik esetében 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás volt.
A külföldi kötelezettségek állománya júliusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 20,8 százalékát tette ki.(MTI)

Scroll To Top