Áprilisban is növekedett az euróövezeti feldolgozóipar

Áprilisban is növekedett az euróövezeti feldolgozóipar, elsősorban az új exportmegrendelések megugrásának köszönhetően – derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,0 pontra süllyedt a tíz havi csúcsot jelentő márciusi 52,2 pontról. Az előzetes áprilisi érték 51,9 pont volt, és az elemzők 51,9 pontot vártak végleges adatnak.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 2013 júliusa óta áll az 50 pontos határ felett.
Az új megrendelések az ötödik, ezen belül is az exportmegrendelések a 22. egymást követő hónapban bővültek. A felmérésbe bevont euróövezeti országok közül Franciaország és Görögország kivételével mindenütt növekedett a kivitel.
Az euróövezeti tagállamokat tekintve továbbra is Írországban bővül legerősebben a feldolgozóipar, bár az áprilisi 55,8 pontos beszerzésimenedzser-index az utóbbi három hónap legalacsonyabb értékének felel meg. Írország után Spanyolország (54,2 pont), Hollandia (54,0 pont), Olaszország (53,8 pont), Németország (52,1 pont), Ausztria (50,1 pont), Franciaország (48,0 pont) és Görögország (46,5 pont) következik.
Németországban két havi, Görögországban pedig 22 havi mélypontra esett a mutató értéke. Olaszországban viszont 12 havi, Ausztriában 8 havi, Hollandiában pedig 3 havi csúcspontra emelkedett a feldolgozóipari BMI.
Az euróövezeti feldolgozóipar áprilisban is növekedett, de a bővülés ütemének csökkenése egy kicsit visszaveti azok optimizmusát, akik azt gondolják, hogy az Európai Központi Bank mennyiségi enyhítési programja garantálja a régióban a gazdasági növekedés útjára való visszatérést – mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Kiemelte: az euróövezeti tagállamokat tekintve Franciaországban és Görögországban a csökkenés gyorsulása miatt különösen riasztó a helyzet, de nyugtalanságra ad okot az is, hogy Írországban és Németországban lassult a növekedés.
Williamson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index alapján negyedéves szinten továbbra is 0,4 százalékos gazdasági növekedés várható az euróövezetben. Az árindexek ugyancsak a növekedés irányába mozdulnak el, a foglalkoztatottság bővülése pedig 2011 közepe óta nem tapasztalt mértékben emelkedett. “A döntéshozók tehát bizakodóak maradhatnak és ezekben az eredményekben annak jeleit láthatják, hogy az euróövezet fokozatosan a fellendülés útjára lép” – hangoztatta a közgazdász.(MTI)

Scroll To Top