Amerikai zavargások – Obama elítélte az erőszakot és konstruktív párbeszédet sürgetett - Gazdasagportal.hu

Amerikai zavargások – Obama elítélte az erőszakot és konstruktív párbeszédet sürgetett

Elítélte az erőszakot és kifejezte készségét a konstruktív párbeszédre a bűnüldöző szervek szerepéről Barack Obama amerikai elnök kedden Chicagóban.

Az elnök kiemelte, hogy a fergusoni zavargásokkal párhuzamosan több amerikai városban békés tüntetéseken tiltakoztak az illetékes nagyesküdtszék azon döntése ellen, hogy nem kell bíróság elé állítani azt a rendőrt, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalembert.
Mint mondta, arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy ne csak annak kiderítésére összpontosítson, hogy a zavargások során kik és milyen bűncselekményeket követtek el, hanem határozza meg azokat a lépéseket is, amelyek szükségesek annak biztosítására, hogy a bűnüldöző szervek mindenkivel tisztességesen és egyenlő módon bánjanak, és hívjon össze regionális tanácskozásokat az ezzel és a “faji” feszültségek csökkentésére vonatkozó tennivalók konstruktív megvitatására.
“Ez a probléma nemcsak Ferguson problémája, hanem egész Amerika problémája” – hangoztatta az elnök.
Obama kijelentette, hogy a párbeszédbe, amelyre ő is kész, be kell vonni a békés tüntetőket, a helyi vezetőket, a kisebbségek, a rendőrség és az egyházak képviselőit is. Az elnök szavai szerint olyan rendőrkiképzésre van szükség, amely szavatolja, hogy a testület valóban a közösségeket szolgálja, és erősíteni kell az átláthatóság és a legjobb gyakorlat elterjedését is.
Az elnök elismerte, hogy a kisebbségek panaszai “kemény valóságban gyökereznek”, ugyanakkor leszögezte, hogy “az erőszakra nincs mentség”, és hogy a bűncselekmények elkövetőit, akikkel nem érez együtt, felelősségre kell vonni.
Holder közölte, hogy arra utasította munkatársait: működjenek együtt a békés tüntetések szervezőivel az erőszakcselekmények elkövetőinek azonosításában és elszigetelésében. Az igazságügyi miniszter hősöknek nevezte azokat az aktivistákat, akik megpróbáltak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben.
Több mint háromszorosára, 700-ról 2200-ra növelte kedden a Nemzeti Gárda Ferguson környékére vezényelt egységeinek létszámát Jay Nixon, Missouri állam kormányzója, miután a városban előző nap zavargások törtek ki.
Az állam vezetője közölte, hogy a Nemzeti Gárda milicistáit, akik hétfőn közintézményeket és infrastrukturális létesítményeket védelmeztek, kedden otthonok üzletek, és a rendőrség épületének védelmére csoportosították át. Az előző éjjel hiányolt csapaterősítést James Knowles fergusoni polgármester is kérte, aki több lelkipásztorral együtt nyugalomra szólított fel.
New Yorkban kedd este több száz tüntető megbénította a várost New Jersey állammal összekötő Lincoln-alagút forgalmát. Fergusonban ismét tiltakozást rendeztek a rendőrség előtt, és a rendőrök két tüntetőt előállítottak, amiért nem voltak hajlandóak távozni az úttestről, de az este összehasonlíthatatlanul nyugodtabban indult mint egy nappal korábban.
Kedden a jelentősebb városok közül Bostonból és Los Angelesből, Atlantából és Baltimore-ból jelentettek megmozdulásokat. Az Egyesült Államokban a nap folyamán mintegy száz helyen tüntettek és demonstrációk voltak Kanadában is.
Az erőszakos tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az illetékes nagyesküdtszék hétfőn úgy döntött: nem indokolt vádat emelni Darren Wilson rendőr ellen, aki augusztus 9-én St. Louis Ferguson nevű elővárosában agyonlőtte a fegyvertelen, fekete bőrű, 18 éves Michael Brownt. Az eset nyomán augusztusban több hétig tartó zavargások törtek ki, de a hétfő éjszakai erőszakos megmozdulás minden eddiginél pusztítóbb volt.
A nagyesküdtszék három hónapos vizsgálódása nyomán közreadott, bizonyítékokat is felsorakoztató, mintegy ezeroldalnyi dokumentációból kiolvasható, hogy a fiatalember megütötte a vele szemben intézkedő rendőrt, megpróbálta megszerezni szolgálati fegyverét, majd a megadásra való felszólításnak nem engedelmeskedve neki akart rontani Wilsonnak.
A 28 éves Darren Wilson, akit az incidens után szabadságoltak, és aki azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, az ABC televíziónak nyilatkozva sajnálkozását fejezte ki Brown halála miatt, de kijelentette, hogy a lelkiismerete tiszta, mert a munkáját végezte. Mint mondta, nem hiszi, hogy másképpen járt volna el akkor, ha egy fehér emberrel szemben kellett volna intézkednie. Wilson azt állította, hogy féltette az életét.
Noha a Brown család hivatalosan elítélte az erőszakot, a The New York Times szerint egy videóból kiderült, hogy Brown nevelőapja, Louis Head, nem sokkal a hétfői zavargások kitörése előtt gyújtogatásra buzdított. Head azt követően fordult ezzel a felszólítással Fergusonban az őket körülvevő tiltakozókhoz, hogy magához ölelve megpróbálta megnyugtatni az agyonlőtt fiatalember anyját, Lesley McSpaddent.
A lelőtt fiatal apja, idősebb Michael Brown már a múlt héten azt hangoztatta egy közleményben, hogy “a tulajdon megsemmisítése nem válasz” a történtekre.(MTI)

Scroll To Top