Amerikai zavargások – FBI: a nagyesküdtszék döntése nyomán rendőröket támadhatnak meg

Országos figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államokban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amely szerint valószínűleg rendőrök elleni támadásokhoz fog vezetni az illetékes nagyesküdtszék küszöbön álló döntése arról, hogy vádat emel-e a fehér rendőr ellen, aki nyáron Missouri államban agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest – közölte kedden híroldalán a Fox News televízió.

Darren Wilson rendőr augusztus 9-én lőtte agyon Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. (A tüntetések békés formában máig tartanak a településen.) A történtekről a sajtóban megjelent, egymásnak ellentmondó értesülések szerint az sem zárható ki, hogy az ügyet mérlegelő nagyesküdtszék végül nem emel vádat Wilson ellen, ami erőszakos tiltakozó megmozdulásokat válthat ki.
Az FBI szerint emellett “hacktivisták” kibertámadásokat indíthatnak a hatóságok és állami intézmények ellen. A nagyesküdtszék döntésének pontos időpontja nem ismeretes, arról csak annyit közöltek előzetesen, hogy valamikor november közepe és vége között várható
“A nagyesküdtszék döntésének kihirdetését néhány személy valószínűleg arra használja majd fel, hogy igazolja a bűnüldöző szervek és a kritikus fontosságú infrastruktúra elleni támadásokat. Ez fenyegetést jelent azon polgárok számára is, akik törvényes vagy az alkotmány által egyéb módon védett (tiltakozó) tevékenységet fejtenek ki” – állt az FBI által kiadott közleményben.
Az FBI nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell védeni mindazokat, akik az amerikai alkotmány értelmében gyakorolni kívánják a szólás és a gyülekezés szabadságához való jogukat. A szövetségi hatóság szerint ugyanakkor a törvényesen tiltakozók közé fegyveres provokátorok szivároghatnak be.
Amerikai kommentárok emlékeztettek rá, hogy Los Angelesben 1992-ben zavargások robbantak ki, miután felmentették azokat a rendőröket, akik megverték az afroamerikai Rodney Kinget. A missouri nagyesküdtszéki döntéssel kapcsolatban – legyen az bármilyen előjelű – jogvédő szervezetek az Egyesült Államok több nagyvárosában demonstrációkat kívánnak rendezni.(MTI)

Scroll To Top