Amerikai média: hűségesküt tett az Iszlám Állam-nak a San Bernadrino-i női támadó

Hűségesküt tett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetőjének a kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott mészárlás női elkövetője – közölte pénteken szövetségi hivatalos forrásokra hivatkozva az amerikai média.

A mások mellett a CNN hírtelevízió és a The New York Times napilap által idézett nyomozók szerint Tashfeen Malik a Facebookon álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét.
A 27 éves Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook a vád szerint szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.
Ez volt a legtöbb áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államokban az elmúlt három évben. Szakértők szerint a támadást az IÁ ihlette, arra nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.
A pakisztáni Malik Szaúd-Arábiában élt, mielőtt férjhez ment a szintén pakisztáni szülőktől, de az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgárságú Farookhoz.
A pár terepjárójában több mint 1600 lőszert, a lakásukon pedig tovább több mint háromezer lőszert, tizenkét csőbombát és több száz olyan eszközt és alkatrészt találtak, amelyek robbanószerkezetek gyors házi összeszereléséhez szükségesek. Emellett a merénylet helyszíneként szolgáló épületben találtak három már összeszerelt, távirányítással működésbe hozható robbanószerkezetet is, amelyek szerencsére nem léptek működésbe.
A CNN szerint Farook gyakran keveredett vitába munkatársaival a vallásról és a terrorizmusról. Családjának ügyvédjei szerint kollégái nem egyszer űztek gúnyt a gyanúsított szakállából.
Ismerősei szerint Farook azt követően radikalizálódott, hogy 2013-ben zarándoklatot tett Mekkában és közeli kapcsolatba került Malikkal.
(MTI)

Scroll To Top