Amerikai és kínai adatok uralják a jövő heti makroadat-naptárt

Amerikai és kínai adatok uralják a jövő heti makrogazdasági naptárt, de a hét második felében az európai gazdasági helyzet alakulásáról is megjelenik majd néhány iránymutató jelentőségű adat. Az amerikai tőzsdék a negyedéves eredmény beszámoló időszak legzsúfoltabb hete előtt állnak.

Eltekintve a hétfőn megjelenő szeptemberi német termelői árindextől, ami a várakozások szerint éves szinten mínusz 1,0 százalékra csökken az előző havi mínusz 0,8 százalékról, a nemzetközi piacok által szoros figyelemmel követett makrogazdasági mutatók sorozatát Kína nyitja meg kedden szeptemberi ipari termelési, kiskereskedelmi forgalmi és harmadik negyedévi GDP-növekedési adataival.
A kínai ipari termelés a várakozások szerint éves összevetésben 7,5 százalékkal emelkedik az előző havi 6,9 százalék után. A kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme 11,8 százalékra mérséklődik az előző havi 11,9 százalékról. A kínai bruttó hazai termék éves növekedési üteme pedig a harmadik negyedévben elemzői várakozások szerint 7,2 százalékra csökkent a második negyedévi 7,5 százalékról. Amennyiben a várakozások beigazolódnak, akkor 1999 óta az idei harmadik negyedévben érte el a leglassúbb GDP-növekedést Kína.
A kínai gazdaságnak a világgazdasági növekedési kilátásokat közvetlenül befolyásoló állapotának felmérésére a héten még a HSBC bank októberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetese, valamint a Conference Board szeptemberi kínai “Leading Economic Indicator” (LEI) mutatója nyújt majd még lehetőséget.
A HSBC BMI mutatója csütörtökön jelenik meg, egy napon a londoni Markit Economics főbb európai országokról, valamint az euróövezetről és az Egyesült Államokról vezetett feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI mutatóinak októberi előzetesével.
A kínai LEI mutatót pénteken teszi közzé a Conference Board. A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.
Szerdán jelenik meg az Egyesült Államok szeptemberi fogyasztói árindexe. Augusztusban 1,7 százalékos éves inflációt mutattak ki az Egyesült Államokban. Elemzői várakozások szerint szeptemberben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, az infláció pedig megőrizte a mérsékelt 1,7 százalékos ütemet.
Csütörtökön részben Európa vonja magára a piacok figyelmét: az Európai Bizottság októberi fogyasztói hangulatindexe és a szeptemberi brit kiskereskedelmi forgalom mellett a londoni Markit Economics feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI mutatóinak októberi előzeteseinek formájában.
Prognózisok szerint az Európai Bizottság fogyasztói hangulatindexe csökkenni fog az előző havihoz képest, csakúgy, mint a brit kiskereskedelmi forgalom.
Elemzői várakozások szerint a német feldolgozóipari BMI az előző havi 49,9 pontról 49,5 pontra, a szolgáltatóipari pedig 55,7 pontról 55,0 pontra csökken. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI pedig 50,3 pontról 49,9 pontra, a szolgáltatóipari 52,4 pontról 52,0 pontra.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
A Markit októberi BMI mutatója a várakozások szerint az Egyesült Államokban is csökkenni fog, de 57,5 pontról 57,0 pontra, ami azért nem olyan nagy katasztrófa.
A Conference Board Egyesült Államokra vonatkozó LEI mutatója pedig – amit szinté csütörtökön tesznek közzé – javulni fog az előrejelzések szerint, mégpedig az előző havi 0,2 pontról 0,7 pontra.
Pénteken ismerhetjük meg a brit harmadik negyedévi GDP-növekedési adat első olvasatát, ami a várakozások szerint az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt, azaz a növekedés üteme lassult a második negyedévi 0,9 százalékhoz képest. A harmadik negyedévi évesített GDP-növekedés pedig 3,0 százalék lesz a második negyedévi 3,2 százalék után.
Az Egyesült Államokban nagy lendületet vesz a héten a folyamatban lévő harmadik negyedévi tőzsdei eredmény beszámolói szezon.
Hétfőn negyven vállalat teszi közzé eredmény adatait, közöttük az Apple és az IBM. Az Apple, a piaci tőkeérték alapján a világ legnagyobb vállalata a várakozások szerint a harmadik negyedévben növelte nettó és egy részvényre jutó nyereségét.
Kedden 118 vállalat tesz közzé eredmény beszámolót, közöttük a Coca-Cola, a Lockheed Martin, a McDonald’s, a Harley Davidson és a Yahoo!.
Csütörtök lesz a szezon legzsúfoltabb napja 263 beszámolóval. A nagyobbak közül az Amazon, a Caterpillar, a General Motors, a 3M és a Microsoft beszámolója érdemli majd ki a piacok fokozott figyelmét, a pénteken esedékes 73 beszámoló közül pedig a Procter & Gamble és a United Parcel Service negyedéves adatai.(MTI)

Scroll To Top