Admiral Markets – Heti Kitekintés - Gazdasagportal.hu

Admiral Markets – Heti Kitekintés

A kávé világnap apropóján a kávé piacáról – Hong-Kongra figyeljünk a skót és katalán  önrendelkezési törekvések után – Mario Draghi újabb lazító megoldásokat jelenthet be – Serkentőleg hathat az amerikai munkaerő piac jó adata az USA gazdaságára

✓          Hétfőn ünnepeltük a kávé világnapját. A ’80-as évek elején, Japánból útjára induló kezdeményezésnek hála, 2009 óta immár világszerte megünneplik a kávékultúrát, azonban a reggeli frissítő mellett érdemes a kávé tőzsdei árfolyamára is egy pillantást vetni. Az Intercontinental Exchange (ICE) börzén jegyzett arabica kávé határidős kurzusa az elmúlt néhány nap folyamán ismét emelkedni kezdett, miután bizonyos vélekedések szerint a legnagyobb kávétermelő ország, Brazília kibocsátása mérséklődhet a következő évben. Bár a kávé fontonkénti, 1,9125 dolláros árfolyama egyelőre elmarad az áprilisi, 2,15 dolláros lokális csúcsponttól, azonban a brazil kávétermeléssel összefüggő, borús hírek hatására, rövid távon lehet még tere az emelkedésnek.

✓          A végül sikertelen, a skót függetlenséget elvető népszavazás és a szárnyait továbbra is csupán bontogató, katalán függetlenedési törekvések mellett a héten Kína felé fordulhat a piaci figyelem. A hétvégén jelentős tömeg tüntetett Hongkongban, annak érdekében, hogy valóban a hongkongiak dönthessenek saját vezetőikről. (Bár Peking 2017-ben általános választójogot biztosított a politikai értelemben fél-autonóm városnak, azonban a lakosok csak olyan jelöltre voksolhatnának, akit a kínai pártvezetés előzetesen jóváhagyott, ez pedig jelentős elégedetlenséghez vezetett az elmúlt hetekben). A tüntetők deklarált célja a hongkongi pénzügyi központ megbénítása, amelyet a kínai hatóságok aligha néznek majd tétlenül. Hétfőn a hongkongi tőzsdeindex mélyrepülő üzemmódba kapcsolt: a Hang Seng az elmúlt hetek lejtmenete után hétfőn- és kedden is tovább süllyedt, így a következő, meghatározó támaszt a 2013 novembere óta irányadó, emelkedő trendvonal jelent majd (22 000 pont közelében), amennyiben a negatív korrekció folytatódik.

✓          Az előttünk álló néhány napon további izgalmak várnak majd a befektetőkre. A hónap első hetében újra makroadat cunami zúdul majd a piacokra, a hét második fele pedig különösen mozgalmasnak ígérkezik. Csütörtökön az Európai Központi Bank döntéshozói ezúttal Nápolyban ülnek össze, azonban az elmúlt hónapban bevetett meglepetés kamatvágás után nem számítunk újabb intézkedésekre. Az izgalmakat Mario Draghi csütörtöki sajtótájékoztatója hozhatja el, miután az elmúlt hetek továbbra is borús- és felemás európai adatsorai után az ECB elnöke ismét meglebegtethet majd újabb lazító intézkedéseket, ahogyan tette azt az elmúlt héten is.

✓          Pénteken pedig a szeptemberi, Egyesült Államokból beérkező munkaerőpiaci adatsorokat vizsgálhatják a piaci mikroszkópon át a befektetők. A korábbi hónap gyengébb adatsora után, szeptemberben az elemzői konszenzus ismét 200 ezer fő feletti bővülést valószínűsített a foglalkoztatottak számában, így az adott esetben tovább élénkülő tengerentúli munkaerőpiac a későbbiekben is serkentőleg hathat majd az USA gazdaságára.

Scroll To Top