A vártnál jóval erősebben nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban

Erőteljesen, a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma februárban az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a gazdaság jól teljesített azelőtt, hogy az Egyesült Államokban is megjelent és gyorsan terjedni kezdett az új koronavírus.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 273 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 175 ezres bővülésre számítottak.
A foglalkoztatottak számának januári növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 225 ezerről 273 ezerre vitte fel.
A munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra, 50 éves mélypontra süllyedt. Elemzők arra számítottak, hogy a januárban mért 3,6 százalékon marad a ráta, amely szeptember óta kevéssé változott, vagy 3,5, vagy 3,6 százalékon állt.
A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya januárban és februárban is 63,4 százalékon állt.
Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal – 9 centtel 28,52 dollárra – nőttek, összhangban az elemzői várakozásokkal. Januárban 0,2 százalékos volt az emelkedés havi összevetésű üteme.
Éves összevetésben 3,0 százalékkal emelkedtek az órabérek februárban. Elemzők is 3,0 százalékot vártak a januárban mért 3,1 százalék után.
Az átlagos heti munkaidő 34,4 órára emelkedett a januári 34,3 órától.
Ha az új koronavírus-járvány miatt a munkaadók elkezdik elbocsátani alkalmazottaikat, az jelentősen növelheti a gazdaságnak okozott károkat. Ha széles körben indulnak leépítések, az az egy vagy két szektorban, a turizmusban és a feldolgozóiparban tapasztalható lassulást az egész gazdaságra kiterjedő válságba fordíthatja át.

A tavalyi évben a munkaadók havi átlagban 175 ezerrel növelték a foglalkoztatottak számát, valamelyest kisebb mértékben mint 2018-ban, de ez így is elég ahhoz, hogy felszívja a munkaerőpiacra újonnan belépőket.
Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.
Az amerikai gazdaság növekedése lassult ugyan, de az emelkedő bérek, a foglalkoztatottság folyamatos bővülése és az alacsony munkanélküliségi ráta elég biztonságot ad a fogyasztóknak ahhoz, hogy fenntartsák kiadásaikat olyan szinten, amely lehetővé teszi a recesszió elkerülését. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a kamatok csökkentésével további lendületet adhat a gazdaságnak.
Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül immár 129. hónapja tart a növekedés fázisa, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára.
A korábbi rekordot – 120 hónap recesszió nélküli időszakot – 1991 és 2001 között jegyezték fel.(MTI)

Scroll To Top