A vártnál jobban nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

A vártnál jobban nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált kimutatása szerint.

Februárban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt. Januárban az euróövezetben 0,9 százalékos, az EU-ban 1,0 százalékos volt a növekedés havi bázison.
Az euróövezetben az idén februárban az egy évvel korábbihoz képest naptári kiigazítással 2,8 százalékkal, az EU-ban 3,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Januárban az euróövezetben 2,2 százalék, az EU-ban 2,6 százalék volt az éves forgalomnövekedés.

Elemzők az euróövezetben a tényleges 0,4 százaléknál kisebb, 0,2 százalékos havi és a tényleges 2,8 százaléknál kisebb, 2,3 százalékos éves forgalomnövekedést vártak.
Februárban a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest Horvátországban nőtt a legnagyobb mértékben, 4,4 százalékkal, valamint Belgiumban és Lettországban egyaránt 1,6 százalékkal. A legnagyobb havi forgalomcsökkenést Szlovákiában regisztrálták februárban, 1,5 százalékosat, valamint Portugáliában 1,0 százalékosat és Bulgáriában 0,6 százalékosat.
Éves bázison a kiskereskedelmi forgalom Szlovéniában emelkedett a legnagyobb mértékben februárban, 11,8 százalékkal, Horvátországban 11,4 százalékkal, Romániában pedig 9,1 százalékkal.(MTI)

Scroll To Top