A túlzott befektetés veszélyeire figyelmeztet egy központi tanulmány Kínában

A Nemzetközi Valutaalap, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s hitelminősítők után a Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) is a túlzott befektetés veszélyeire figyelmeztetett a héten – a kérdés az egyik legnagyobb veszélyforrás lehet a kelet-ázsiai ország gazdasága számára.

A központi vezetésnek fel kell hívnia a túlzott befektetés következményeire és veszélyeire a kínai tartományok figyelmét – fogalmazott a pénzintézet héten kiadott jelentésében. Az ABC szerint a „beruházási láz” elszaladása 2013-ban kifejezetten fenyeget, hiszen az egy évtizedben egyszeri hatalomátadással a helyi vezetés is cserélődik, az új városi és tartományi főnökök pedig hajlamosak terminusuk elején a túlköltésre, főként pedig lassuló gazdasági növekedés és a tartományok közti kiélesedő verseny idején. Ehhez járulhat a központi vezetés által tavaly év végén meghirdetett városiasítás, ami szintén a túlméretezett befektetések veszélyét hordozza magával.
A befektetésektől való függőség egészségtelen fokára emlékeztetett Kínával kapcsolatban az elmúlt hónapokban a Nemzetközi Valutaalap is. Az IMF arra figyelmeztetett: a beruházási ráta a kelet-ázsiai országban 50 százalék körüli, szemben a globális átlaggal, mely 22 százalék körül alakul. A gazdasági egyensúlyhoz a jelenleginél 12-20 százalékkal kevesebb beruházás is elegendő lenne, főképp, hogy azokat nagy arányban a lakosság fizeti meg. Ráadásul ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági növekedést fenn lehessen tartani, a befektetések arányát tovább kellene emelni, ami a következő években akár a GDP 60-70 százalékára is nőhet. Ilyen magas befektetési arány finanszírozása olyan komoly gazdasági terhet jelenthet az ország számára, ami már az általános gazdasági stabilitást veszélyezteti – írja az IMF.
A Fitch szerint a beruházásokra építő növekedési modell elsősorban azért veszélyes, mert az hitelekre épít, az adósságállomány pedig jelentős mértékben bővül. A kínai gazdaság teljes hitelei ma a GDP mintegy 190 százalékát teszik ki, szemben az öt évvel ezelőtti 124 százalékkal, és az idén akár 15 százalékos növekedés is várható – emlékeztet a hitelminősítő. A gazdaság lassulásával a nem teljesítő hitelek aránya is megnőhet, ami az egész kínai bankrendszerre jelentős terhet jelenthet.
A Standard & Poor’s Kína nemzetközi szerepét emelte ki legutóbbi elemzésében, mondván, az országnak el kell mozdulnia a jelenlegi modelltől. A befektetési ráta gyors visszaesését ugyanakkor a világgazdaság többi szereplője is megszenvedné Kínától való függése miatt. A hitelminősítő szerint a váltás súlyos és fontos stratégiai lépés, amit Kínának időben kell meglépnie, emlékeztetve, hogy az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válságot és a 2008-09-es globális pénzügyi válságot megelőzően is túlbefektetés volt a jellemző. (MTI)

Scroll To Top