A török kormány 250 milliárd lírás hitelgarancia alapot hoz létre a kkv-k számára - Gazdasagportal.hu

A török kormány 250 milliárd lírás hitelgarancia alapot hoz létre a kkv-k számára

A török kormány 250 milliárd lírás hitelgarancia alapot hoz létre a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az exportőrök számára – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón, amelyen a török Gazdasági Koordinációs Bizottságnak (EKK) a líra értéknövekedésére irányuló múlt pénteki intézkedéseit hozta nyilvánosságra.

Yildirim közölte, hogy a csomag keretében a kormány visszatéríti az építési beruházások áfáját is. Kiemelte: 2017-ben további 600 ezer munkahelyet hoznak létre, 500 ezret a magán, 100 ezret pedig az állami szférában.
A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezetés a jövő évre jelentős pénzmegtakarítást tervez és minden szükségtelen kiadást kerül majd.
A török líra október közepén kezdett történelmi mélyrepülésbe és napról napra megdöntötte a negatív árfolyamrekordokat a külföldi devizákkal szemben. Az eddigi legalacsonyabb értéket december 5-én érte el, amikor egy dollárért 3,55, egy euróért pedig 3,80 lírát kellett adni, annak ellenére, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő december 2-án arra szólította fel a török cégeket és az állampolgárokat, hogy a birtokukban lévő devizát váltsák be lírára az árfolyamcsökkenés megakadályozása érdekében. A kérés teljesítésébe időközben az állami szervek is bekapcsolódtak.
Yildirim csütörtöki nyilatkozata előtt volt a török líra az utóbbi három hétben a legerősebb. Napközben előfordult, hogy egy dollár 3,34, egy euró pedig 3,61 lírába került. A fizetőeszköz értéke a miniszterelnök beszéde közben erősen ingadozni kezdett.(MTI)

Scroll To Top