A szakadárok ostromolják a donyecki repülőteret, gyakrabban lövik a lakott területeket

A tűzszünet ellenére Moszkva-barát szakadárok ismét ostromolják az ukrán fegyveres erők kezén lévő donyecki repülőteret, és gyakrabban lőtték azokat a lakott területeket, amelyek mellett katonák állomásoznak – jelentette szerda reggel a kijevi média.

Az UNIAN hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy a kelet-ukrajnai város nyugati részén, ott, ahol a repülőtér van, újra erős, feltehetően aknatámadások okozta robbanásokat hallani, Grad típusú rakéta-sorozatvetők robaja és puskaropogás hallatszik. A repülőtér környékén két helyen sűrű fekete füst gomolyog. Egy lövedék gázvezetéket talált el.
A donyecki repülőtér a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, de az ukrán média szerint a szeptember 5-én kötött minszki tűzszüneti megállapodás ellenére az elmúlt napokban is folytatódtak a harcok a stratégiai fontosságú légi kikötő birtoklásáért. Magát a várost a szakadárok ellenőrzik.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a lázadók elleni “terrorellenes hadművelet” törzskara arról tájékoztatott szerda reggel közösségi portálokon, hogy az elmúlt napban a szakadárok ritkábban nyitottak ugyan tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira, de gyakrabban lőtték azokat a lakott területeket, amelyek mellett ukrán katonák állomásoznak. Így akarják lejáratni a fegyveres erőket és megfélemlíteni a Donyec-medence lakosságát – írták. A törzskar három kisebb településről – Orlivkáról, Velika Krinkáról és Kurahovóról – tesz említést jelentésében, és közli, hogy a szakadárok támadásainak vannak civil halottjai és sebesültjei.
Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Luhanszkban fegyveresek hatalmukba kerítették az állami egyetemet, és elfogták a rektor-helyettest. Vitalij Kurilo rektor egy közösségi portálon azt írta, hogy megkezdődött más tanárok őrizetbe vétele is, a fegyveresek “elosztják a tantermeket és a vagyontárgyakat”, és olyan emberek jelölik ki önmagukat egyetemi tisztségekre, akikről eddig nem is hallottak az intézményben.
Az ukrán média idézi szerdán Philip Breedlove tábornokot, a NATO európai erői főparancsnokának szavait, aki a Szabadság Rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország egyelőre nem vonta ki minden katonáját Kelet-Ukrajnából. A korábban odavezényelt legfeljebb tíz orosz zászlóalj közül valószínűleg négy még mindig a térségben van.
“Oroszország vonja ki ugyan csapatait Kelet-Ukrajnából, de nem lenne tévedés azt mondani, hogy ezek a csapatok parancs esetén gyorsan visszatérhetnek” – mondta Breedlove, és megismételte, hogy az Oroszország által alkalmazott “hibrid” háború veszélyezteti Európa biztonságát. (MTI)

http://www.pravda.com.ua/news/2014/09/17/7038009/
http://www.unian.ua/politics/985758-zmi-boyoviki-pochali-noviy-shturm-donetskogo-aeroportu.html
http://www.unian.net/politics/985743-na-territorii-ukrainyi-ostayutsya-chetyire-batalona-voysk-rf-bridlav.html

Scroll To Top