A szakadárok elfoglaltak egy belügyi laktanyát, Kijev hadiállapot bevezetését fontolgatja

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek hatalmukba kerítették szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban, felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgálatot teljesítő katonákat – jelentették ukrán és orosz hírportálok, amelyek szerint a kijevi vezetés a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetését fontolgatja.

A Nemzeti Gárda szerda reggel megerősítette a belügyi ezred elestét.
A szakadárok kedd este kezdték ostromolni a luhanszki belügyi ezredet, mintegy háromszáz fegyveres támadta meg az alakulatot. Az UNIAN hírügynökség szerint a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát, az épületek tetejéről pedig mesterlövészek vették célba a katonákat.
Az órákon át tartó ádáz harcok után, szerda hajnalban a katonák megadták magukat. A szakadárok ezután felsorakoztatták a belügyi katonákat a laktanya alakulóterén, és közölték velük, hogy mindenki hazamehet, illetve azok, akiket a nyugat-ukrajnai megyékből soroztak be katonának, Luhanszkban maradhatnak.
Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy a harcokban sokan megsebesültek, és vannak halottak is. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség legalább egy halottról tud.
A támadók lefoglalták a belügyi katonák fegyvereit és lőszereit, illetve egy páncélozott szállító harcjárművet is.
A Nemzeti Gárda szerda reggeli közleményében megerősítette a belügyi ezred elestét. Tájékoztatása szerint tíz órán át folytak a harcok, és a katonák ellenálltak, amíg el nem fogyott a lőszerük. A tűzharcban teljesen megsemmisült az alakulat gépkocsiparkja, illetve parancsnoksági épülete, s károk keletkeztek a kaszárnyában is. A Nemzeti Gárda szerint három katona megsebesült, míg a támadók nagyobb veszteségeket szenvedtek el: hatan meghaltak és húszan megsebesültek.
Az ukrán média arról adott hírt szerda reggel, hogy Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanács titkárát, Andrij Parubijt, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetésének lehetőségét, miután a régióban súlyos harcok dúlnak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán katonák között.
Az erről szóló rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján. A dokumentum szerint Parubijnak az alkotmánnyal összhangban, a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben. Turcsinov szerint erre a fegyveres konfliktus megfékezése, a civilek, a katonák és a rendőrök életének megkímélése miatt van szükség, illetve azért, hogy a térségben az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.(MTI)
http://www.unian.ua/politics/925134-boyoviki-zahopili-viyskovu-chastinu-v-lugansku-silovikiv-vishikuvali-na-platsu-zmi.html
http://ria.ru/world/20140604/1010593040.html
http://www.unian.ua/politics/925115-turchinov-doruchiv-rnbo-negayno-vivchiti-pitannya-schodo-vvedennya-voennogo-stanu-na-donbasi.html
http://www.unian.ua/politics/925141-natsgvardiya-pidtverdila-informatsiyu-pro-zahoplennya-polku-pps-u-lugansku.html

Scroll To Top