A stratégiai bizalom” fokozását szeretné a kínai elnök Peking és Washington között

Washington és Peking viszonyában a stratégiai bizalom növelésére van szükség, amely sarokköve a “nagyhatalmak közti kapcsolatok új modelljének” – fejtette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök, amikor kedden fogadta Susan Rice-t, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját.

Hszi úgy vélte, a mély és bonyolult változásokkal teli világban fontosabb, mint bármikor valaha, hogy Kína és az Egyesült Államok együttműködjön. Közös érdekeik köre kiterjedt, a regionális és a globális ügyekben egyaránt felelősség terheli őket. Mint mondta, Peking úgy képzeli, hogy a két országnak fenntartható és mindkettőjük számára előnyös kapcsolatokra kell törekednie, amelyek alapja konfrontáció és a konfliktusok kerülése, a kölcsönös tisztelet.
Az elnök hangsúlyozta a párbeszéd fokozását, az egymás megértésére törekvést, a viták megfelelő kezelését, a súrlódások csökkentését és a két ország alapvető érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartását. Megjegyezte, “a kínai emberek a nemzeti megújhodás álmának megvalósítására törekszenek, amihez békés és stabil nemzetközi környezetre van szükségük”.
Hszi korábban már többször hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatoknak új alapelveken kell nyugodniuk, amennyiben – a történelmi példákból tanulva – kerülniük kell a status quo és a feltörekvő nagyhatalmak közti konfrontációt.
Susan Rice – aki Barack Obama és Hszi Csin-ping novemberi pekingi találkozóját előkészíteni érkezett a kínai fővárosba – kiemelte, hogy az amerikai elnök a világ egyik legnagyobb befolyással bíró viszonyának tartja az amerikai-kínait, és úgy véli, hogy “gyakorlatilag nincs olyan globális jelentőségű probléma, amelyet ne lehetne jobban megoldani, ha az Egyesült Államok és Kína egy asztalnál ülne”.
Rice az őszinte párbeszédre törekvésről biztosította a kínai elnököt, és a különbségek oly módon történő kezelését ígérte, amellyel nem hátráltatják a kétoldalú együttműködést.
A nemzetbiztonsági főtanácsadó a nap folyamán korábban találkozott a kínai külügyminiszterrel és a Központi Katonai Bizottság egyik alelnökével is. Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy Kína azt szeretné, ha Hszi és Obama megbeszéléseinek az lenne az üzenete, hogy a két ország képes az őszinte együttműködésre.
Sajtóbeszámolók szerint Rice a Fan Csang-lung tábornokkal folytatott tárgyalás során egyebek mellett megállapította, a két ország katonai kapcsolatai kihívásokkal terheltek, a feleknek a jövőben el kell kerülniük minden olyan incidenst, amely bonyolultabbá tenné e viszonyrendszert.
Fan ez alkalommal ugyanakkor figyelmeztetett, az amerikai hadseregnek csökkentenie, majd véglegesen fel kell hagynia (a Kína területéhez) közeli felderítő tevékenységével – emelte ki a Hszinhua hírügynökség.
Washington a múlt hónapban nehezményezte, hogy egy kínai vadászgép pilótája veszélyesen megközelített egy 220 kilométerre a dél-kínai Hajnan szigetétől repülő amerikai járőrrepülőt, amely egy tengeralattjáró elleni felderítő repülőgéppel repült párban. Peking szerint a manővert szakszerűen hajtották végre.(MTI)

Scroll To Top