A spanyol gazdaság teljesítménye 11 százalékkal esett vissza 2020-ban

Példátlan mértékben, 11 százalékkal esett vissza a spanyol gazdaság teljesítménye 2020-ban éves összevetésben a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteki előzetes beszámolójában.

A jelentés kiemelte: hat éve tartó gazdasági növekedés folyamata szakadt meg a múlt évben a negatív rekordot jelentő eredménnyel. A hazai össztermék (GDP) mérésének 1970 óta tartó történetében a legrosszabb év eddig 2009 volt, 3,8 százalékos éves csökkenéssel.
Az INE beszámolója szerint a tavalyi utolsó negyedév 0,4 százalékos és a harmadik negyedév 16,4 százalékos teljesítménynövekedése sem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az első két negyedévben bekövetkezett 5,3 és 17,9 százalékos zuhanást.
A hivatal előzetes eredménybecslése megfelel a spanyol jegybank (Banco de Espana) és a kormány várakozásainak is. Előbbi 10,7 és 11,6 százalék közötti várható csökkenést jelzett, utóbbi 11,2 százalékos visszaesést.
Az idei évre a központi bank 4,2-8,6 százalék közé teszi a GDP várható növekedését, a kabinet 7,2 százalékos bővüléssel számol, amely a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó európai uniós alap forrásait hozzáadva elérheti akár a 9,3 százalékot is.(MTI)

Scroll To Top