A PSZÁF nem tud az MNB-vel való összevonásáról

Nincs hivatalos tudomása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) sem a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), sem kormányzati köröktől arról, hogy a két szervezet összevonásáról politikai döntés született volna – válaszolta Binder István a felügyelet szóvivője szerdán az MTI kérdésére.

Az origo.hu internetes portál banki körökre hivatkozva azt írta, hogy új pénzügyi szuperhatóság felállítására készül a kormány az MNB és a PSZÁF összevonásával. A már évekkel ezelőtt is szorgalmazott összevonás ötlete Simor András jegybankelnök távozásával került ismét terítékre – írta az origo, hozzáfűzve azt az értesülését, hogy az integrált szervezetről szóló törvényjavaslat szövege már nagyjából el is készült. Az origo.hu szerint értesüléseit az MNB sajtóosztályán nem cáfolták, mi több, a portál azt a választ kapta, hogy „a nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált.”
A pénzügyi felügyelet szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esetleges összevonást előkészítő munkában való közreműködésre a PSZÁF-ot nem kérték fel, sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Ha ez bármikor felmerülne, a PSZÁF-ra vonatkozó státustörvényben foglalt jogosultsága alapján a PSZÁF a feladatkörét, szervezetét érintő kérdésben véleményt nyilvánít, javaslatot tesz – közölte az MTI-vel Binder István. (MTI)

Scroll To Top