A PortfoLion is részt vesz az egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági startup 5 millió dolláros befektetésében

A svájci-fehérorosz alapítású OneSoil a mai napon bejelentette, hogy Series A befektetési körben összesen ötmillió dollár kockázati tőkét vont be az Almaz Capital és a hazai PortfoLion Capital Partners részvételével. A OneSoil rendkívül könnyen használható, digitális eszközöket fejleszt mezőgazdasági termelők számára. Applikációjuknak köszönhetően a gazdák automatikusan kijelölhetik művelt területeik határvonalait, nyomon követhetik azok állapotát és terméshozamaikat. A OneSoil megoldásait hazánkban több mint kétezer mezőgazdasági szakember használja, akik összesen mintegy 300 ezer hektár termőföldet birtokolnak, ez a teljes hazai termőföld terület 7 százalékát teszi ki.

Folytatva régiós cégekből globális sikereket építő stratégiáját, újabb korai fázisú befektetéssel bővítette portfolióját az egyik legnagyobb magyar kockázati- és magántőke táraság. A hazai befektető az összesen 5 millió dollár összegű tranzakcióban vezető befektetőként résztvevő, szilícium-völgyi és európai irodákkal egyaránt rendelkező Almaz Capitalhoz csatlakozik. A mostani körrel 6,7 millió dollárra emelkedik a OneSoil által eddig bevont tőke, amely lehetővé teszi az cég európai és amerikai jelenlétének megerősítését.

A OneSoil olyan ingyenesen hozzáférhető telefonos és webes applikációkat fejleszt, amelyek műholdas felvételek gépi tanulásos technológiákkal történő feldolgozásával teszi lehetővé a gazdák és mezőgazdasági szakemberek számára termőterületeik megfigyelését és azok adatainak elemzését. Az alkalmazásnak köszönhetően lehetővé válik a termények távoli monitorozása, a különféle veteményezési és trágyázási folyamatok pedig idő- és költséghatékonyabbá válnak.

„Az általunk fejlesztett digitális eszközök, globális műholdas képfeldolgozási technológiára épülve fontos és könnyen használható analitikákat nyújtanak felhasználóink számára” – emelte ki Slava Mazai, a OneSoil vezérigazgatója. “Arra törekszünk, hogy a legnagyobb digitális platformmá váljunk a szektorban, amely megkönnyíti a döntéseket a precíziós agrárgazdasági munkák során.”

“A OneSoil applikációt gazdálkodó partnereink rendkívül hasznosnak találták, elméleti és gyakorlati szempontból is” – tette hozzá Papócsi Gábor László, a Szent István Egyetem égisze alatt működő GAK Oktatási, Kutatási és Innovációs Központ képzési csoportvezetője, aki csapatával egy közösségi összefogás keretében elkészítette a OneSoil magyar nyelvű felületéhez szükséges fordításokat.”

A OneSoil megoldásait – alig 2,5 évvel a piacra lépést követően – már világszerte több mint kétszázezer gazdálkodó és mezőgazdasági szakember használja, több mint 180 országban. A OneSoil felhasználói által megművelt területek a világ teljes, mezőgazdasági művelésre alkalmas területeinek 5 százalékát teszik ki, ez közel 80 millió hektárt jelent. A vállalat többek között olyan jelentős mezőgazdasági cégek számára is nyújt analitikai és technológiai szolgáltatásokat, mint a BASF és a Krone.

“A mezőgazdaság fontos fókuszterület számunkra” – hangsúlyozta Pásztor Aurél, a PortfoLion egyik partnere. “A népesség növekedése és a klímaváltozás jelentős nyomást helyez erre a szektorra, amelynek jelentősen fokoznia kell a fenntartható módszerek alkalmazását. Mi éppen olyan csapatokat keresünk, amelyek globális megközelítéssel, szilárd technológiai háttérrel és hozzáértéssel képesek megoldásokat kínálni ezekre a problémákra.”

 

A OneSoilról:

A OneSoil egy svájci cég, amelynek központja Zürichben, kutatás-fejlesztési részlegei a kelet-európai régióban találhatók. A cég műholdas felvételekre és gépi tanulásra épülő applikációja lehetővé teszi a termőterületek és termények távoli monitorozását. A cég emellett globális mezőgazdasági adatelemzési szolgáltatásokat nyújt a nagyobb mezőgazdasági vállalatok számra. A OneSoil a korábbi befektetési körökben 1,7 millió dollár tőkebefektetésre tett szert a Palta, illetve a Bulba Ventures kockázati tőkebefektetőknek, valamint Leonid Lozner és Alexander Chekan magánbefektetőknek köszönhetően.

 

Az Almaz Capitalről:

Az Almaz Capital egy globális kockázati tőkebefektető, amely Szilícium-völgyi központja mellett Közép-, és Kelet-Európában is jelen van. Az Almaz Capital főként diszruptív “deep-tech” cégekre fókuszál az üzleti célú szoftverek piacán. A cég többek között olyan technológiákkal foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia, gépi tanulás, blockchain-alkalmazások, IoT és “edge computing” megoldások, kiberbiztonság. Az alap befektetői közé tartozik az Európai Befektetési Alap (EIF), a Cisco, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank Csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC). Az Almaz Capital 15 sikeres exitet hajtott már végre és több mint 25 portfóliócég tartozik hozzájuk. Az Almaz Capital legismertebb tranzakciói közé többek között olyan cégek tartoznak, mint a Yandex (NASDAQ IPO), a Qik (Skype vásárolta fel), a Sensity System (a Verizon Communications vásárolta fel), az Acumatica (az EQT vásárolta fel).

 

A PortfoLionról:

A PortfoLion egy budapesti székhelyű, korai fázisú start-upokat és értett vállalkozásokat egyaránt lefedő kockázati- és magántőke befektető, a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP Csoport tagja. A PortfoLion iparágaktól független befektetési stratégiát követ, célja, hogy skálázható digitális termékkel és globális vízióval rendelkező csapatokkal alakítson ki partnerséget.  Az alapkezelő portfoliójában több, mint 25 aktív befektetés található, többet között a SEON, a Novakid, a OneSoil, a Tresorit, a Starschema és a CodeCool, emellett a korábbi években olyan exiteket zárt, mint a Banzai Cloud (Cisco) és a Cryo Management (VirtoLife). Jelenleg több, mint 400 millió eurós forrásból a cég Európa-szerte keresi a következő meghatározó digitális innovációt. További információ a http://portfolion.hu oldalon található.

Scroll To Top