A Paksi Atomerőmű figyel a biztonságra, vannak fejlesztendő területek és követendő példáik is

A Paksi Atomerőmű nagyon jó szinten üzemel, odafigyel az üzemelés biztonságára – mondta Pierre Gest, aki egy több hétig tartó nemzetközi felülvizsgálat befejezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön az előzetes jelentés tartalmát.

Több olyan területet is nevesített Pierre Gest, ahol lehet még fejlődést elérni és olyanokat is, amelyeket Pakson alkalmaznak, és követendő példaként szolgálhatnak más atomerőművek számára. A vizsgálatot az OSART-csoport (Operational Safety Review Team) végezte, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség égisze alatt zajlott magyar kérésre. Alapvetően az üzemeltetési biztonságot vette górcső alá; igen széles területet ölelt át, így a menedzsment, az oktatás-képzés, az üzemvitel, a karbantartás, a műszaki háttér, a sugárvédelem, a vegyészet és a balesetelhárítás tartoznak a témakörei közé. Az OSART-csoport vezetője, Pierre Gest hangsúlyozta, nem hatósági vizsgálatról van szó, közös cél a biztonságos működés. Úgy nyilatkozott, hogy az első benyomásaik szerint a Paksi Atomerőmű nagyon jó szinten üzemel, odafigyel az üzemelés biztonságára.
Az OSART-team tagjai nukleáris területen gyakorlattal rendelkező szakemberek, akik három hónap alatt készítik el végleges jelentésüket az Országos Atomenergia Hivatal számára. A jelentést ezt követően nyilvánosságra is hozzák. A Paksi Atomerőmű ez alapján akciótervet készít az ajánlások alkalmazására. Ennek megvalósítását 18 hónappal később úgynevezett OSART-utóvizsgálat követi. A csoport vezetője fejlesztendő, fejleszthető területnek nevezte az üzemi események tanulságainak hasznosítását a gyakorlatban, a más atomerőművek számára követendő példák között említette a sugárzás monitorozására Pakson használt rendszert. Pierre Gest hangsúlyozta: az OSART-vizsgálat feladata, hogy egyes erőművek gyakorlatát összevesse a nemzetközileg elvártakkal, referencia dokumentumokban leírtakkal, illetve, hogy a jó és a fejleszthető területek nevesítésével elősegítse, hogy az adott erőmű üzemeltetési biztonságát tovább növeljék. A nukleáris alapú áramtermelés ugyanolyan kiforrott, mint például a vegyipar, nem jelent nagyobb veszélyt, mint más technológiák, de a biztonsági kultúra folyamatos fejlesztésére szükség van, hangsúlyozta Hamvas István. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója hozzáfűzte, ebben a „kollektív bölcsességre” is támaszkodnak, ezért vetik alá az erőművet a hatóság kontrollja mellett rendszeresen nemzetközi felülvizsgálatoknak.
Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese hozzáfűzte, az előzetesen kapott jelentés igazolja, hogy az atomerőmű biztonsági színvonala magas, az OSART-team nem tárt fel olyan momentumot, ami ezt megkérdőjelezhetné.(MTI)

Scroll To Top