A német államadósság először csökkent 1950 óta - Gazdasagportal.hu

A német államadósság először csökkent 1950 óta

Németországban csökkent az államadósság 2013-ban, 63 év után először.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint a szövetségi kormányzat központi költségvetése, a tartományok, a társadalombiztosítási alapok és a helyi önkormányzatok adóssága 2013-ban 2,04 ezer milliárd euró volt, ami a hazai össztermék (GDP) 78,4 százalékát jelenti és 30,3 milliárd euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.
Az államadósság legutóbb 1950-ben csökkent nominálisan (nem a GDP arányában).
A csökkenés elsősorban az úgynevezett rossz bankok teljesítményének tulajdonítható. Az államosított Hypo Real Estate ingatlanhitelező és a WestLB tartományi bank nehezen behajtható hiteleivel rendelkező két állami eszközkezelő társaság (az FMS Wertmanagement és az Erste Abwicklungsanstalt) jelentős mértékben csökkentette portfólióját, és így mérlegfőösszegét és adósságállományát is – közölte a Destatis.
Ez azt jelenti, hogy az euróövezeti pénzügyi válság enyhülésével élénkült a kereslet a rossz bankoknál lévő, korábban eladhatatlannak tűnő papírok iránt – kommentálták szakértők a statisztikai hivatal adatait, megjegyezve, hogy ez a folyamat kitarthat az idén is, a 100 milliárd eurós nagyságrendű eszközállomány tovább csökkenhet.
A német államadósság annak révén is tovább mérséklődhet, hogy az euróövezeti válságállamok várhatóan nem szorulnak újabb külső támogatásra, és az is a közadósság további csökkenésének irányába mutat, hogy életbe lép az úgynevezett adósságfék szabály, amely szerint 2016-tól a GDP-arányos államháztartási hiány legfeljebb 0,35 százalék lehet.
Ugyanakkor várhatóan még évekig nem sikerül betartani az államadósságra vonatkozó fő uniós előírást, amely szerint a GDP-arányos államadósság legfeljebb 60 százalék lehet. Ezt a határértéket Németország 2020-ra érheti el elemzők szerint.(MTI)

Scroll To Top