A monetáris unió megerősítését várja Európától az IMF

Az európai monetáris unió szerkezetének megerősítése, a kereslet növekedését ösztönző monetáris és költségvetési intézkedések fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn a spanyolországi Bilbaóban rendezett gazdasági konferencián Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Az euróövezet már kiemelkedőben van a mély recesszióból. A belső és a külső kereslet gyorsuló növekedést mutat és a pénzügyi környezet is javult valamelyest. Januári prognózisunkban az idei évre egy százalékos, 2015-re pedig 1,4 százalékos gazdasági növekedést helyeztünk kilátásba – szögezte le Christine Lagarde az IMF honlapján közzétett beszédében.
Hozzátette ugyanakkor, hogy számos európai országban azonban még elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében: minden négy 25 év alatti, munkaképes korú európai polgár közül egynek nincs munkája.
A növekedés lendületét változatlanul a magas eladósodottság és a pénzügyi széttöredezettség fékezi, az Európai Központi Bank (EKB) céljától lényegesen elmaradó infláció pedig akár ki is siklathatja – figyelmeztetett az IMF vezérigazgatója.
A növekedés lendületének megerősítése, a fenntartható növekedés megalapozása és a munkahelyteremtés felgyorsítása érdekében Európának elsősorban a monetáris unió szerkezetét kell megerősítenie – mutatott rá Christine Lagarde, hozzátéve: ez elengedhetetlenül szükséges a pénzügyi széttöredezettség csökkentéséhez, valamint a bankrendszer és a szuverén adósság között kialakult romboló kapcsolat felszámolásához. A hitelezési gyakorlat és a beruházások normalizálásához helyre kell állítani a bankrendszer egészségét.
Az euróövezetben monetáris és költségvetési intézkedésekkel kell támogatni a kereslet növekedését. A versenyképesség javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében egyszerűsíteni kell az adórendszert, meg kell könnyíteni a vállalatalapítás és a csődeljárás folyamatát, valamint munkajogi reformokat kell bevezetni.
Az IMF vezérigazgatója szerint az európai döntéshozók feladata most a fenntartható gazdasági növekedést és a foglalkoztatás fokozását biztosító, a jelenleginél szorosabb monetáris unió létrehozásához szükséges reformok felgyorsítása lenne.
Christine Lagarde a spanyol gazdasági helyzetről szólva megállapította, hogy az ország 2013 második felében több mint két év visszaesés után ismét növekedési pályára lépett. A munkanélküliség fokozatosan csökkent, a foglalkoztatás javult. Az ország exportja gyorsabban növekszik, mint a német, és 20 éve első alkalommal többlet alakult ki a folyó fizetési mérlegben.
Mindez elsősorban a bátor és mélyreható gazdasági reformoknak volt köszönhető – hangsúlyozta az IMF vezérigazgatója. Az ország rendezte a pénzügyi szektor helyzetét, munkaügyi reformokat vezetett be és konszolidálta a költségvetést.
A Spanyolország előtt álló kihívásokról szólva az IMF vezérigazgatója Mariano Rajoy spanyol elnököt idézve rámutatott, hogy „az ország kilépett a recesszióból, de a válságból még nem. A feladat most a munkahelyteremtő erőteljes növekedés megalapozása”. Ennek érdekében nem szabad engedni a reformfolyamat lendületéből sem munkaügyi, sem adósságrendezési, sem az üzleti környezet javítása terén – hangsúlyozta Christine Lagarde.(MTI)

Scroll To Top