A Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Front több millió eurós kölcsönt kapott az Első Cseh-Orosz Banktól - Gazdasagportal.hu

A Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Front több millió eurós kölcsönt kapott az Első Cseh-Orosz Banktól

A Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Front 9 millió eurós kölcsönt kapott az Első Cseh-Orosz Banktól (FCRB) – közölte értesülését hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap.

Wallerand de Saint-Just, a párt pénztárosa megerősítette az amerikai The Wall Street és a brit Financial Times közös oroszországi kiadványának, hogy a pénzintézet, amelynek Moszkvában is van irodája, szeptember végén 2 millió eurót kifizetett számukra. A politikus azt mondta, hogy ebben nincs semmi törvénytelen, mert “nem magánszemély adományáról, hanem kölcsönről van szó”.
Franciaországban az adományok magánszemélyektől származhatnak, de ha kölcsönről van szó, akkor az nem sért törvényt – igazolta Wallerand de Saint-Just nyilatkozatát Szergej Fjodorov, a moszkvai Európa Intézet vezető tudományos munkatársa.
Saint-Just a Vedomosztyinak elmondta, a francia és európai bankok többsége elutasította, hogy kölcsönt nyújtsanak a Nemzeti Frontnak, ezért Jean-Luc Schaffhauser, a Nemzeti Front európai parlamenti képviselője felajánlotta orosz kapcsolatait és azt, hogy próbáljanak pénzt szerezni az Első Cseh-Orosz Banknál.
Schaffhauser megfigyelőként részt vett a szakadár délkelet-ukrajnai megyékben rendezett választásokon – tette hozzá a Vedomosztyi.
A lap közlése szerint az Első Cseh-Orosz Bankot a cseh kormány kezdeményezésére 1996-ban alapították, és moszkvai képviseletén kívül Csehországban is leányvállalattal rendelkezik. Az orosz jegybank adatai szerint tőkeereje alapján az FCRB a kétszáz legnagyobb oroszországi pénzintézet között a 144. helyet foglalja el. 2002-ben az orosz Sztrojtranszgaz cég megvásárolta a bank 50 százalékos tulajdonrészét, és a pénzintézetnek jelenleg az egyetlen orosz tulajdonosa Roman Popov. A bank az üzleti szférában tevékenykedik, és kedvező feltételeket kínál pénzátutalásokra. A Moszkvában működő cseh vállalatok egy részének, valamint a cseh nagykövetség több munkatársának van számlája az Első Cseh-Orosz Banknál – mondta el egy név nélkül nyilatkozó cseh állampolgár a Vedomosztyinak.
Az orosz lap a Mediapart nevű francia hírportálra hivatkozva közölte hogy Moszkva intenzíven lobbizik a Nemzeti Front vezetői érdekében. A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy Marine Le Pen áprilisban az orosz fővárosba látogatott és találkozott Szergej Nariskinnal, az orosz törvényhozás alsóházának elnökével. A szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője nem nyilatkozott a sajtónak, de annyit közöltek a látogatásáról, hogy kifejezte támogatását Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.
(MTI)

Scroll To Top