A közvetlen befektetések több mint fele Amerikából érkezik Európába

A külföldi közvetlen befektetések több mint fele, hatvan százaléka az Amerikai Egyesült Államokból érkezik az Európai Unióba – közölte csütörtökön az unió statisztika hivatala, az Eurostat.

Az Európai Unió 27 tagállamából 2012-ben 171 milliárd euró értékű befektetés irányult külföldre, míg külföldről 159 milliárd euró érkezett a 27 uniós tagállamba.
A 17 tagú eurózóna országaiból kifelé irányuló befektetések összege 237,5 milliárd euróra rúgott, míg az övezeten kívülről 192,7 milliárd euró közvetlen külföldi befektetés érkezett a közös pénzt használó országokba – derül ki az Eurostat adataiból.
Az unióból külföldre irányuló befektetések közül a legtöbb, 18 milliárd euró offshore pénzügyi központokba ment. Kanadában és Indiában egyaránt 16-16 milliárd eurót fektettek be európaiak, az Egyesült Államokba 15 milliárd, Kínába és Hong Kongba 10-10 milliárd európai euró került, míg Oroszországban 9 milliárd euró fektettek be az uniós tagállamokból.
Külföldről a legtöbb pénz, 99 milliárd euró az Egyesült Államokból érkezett Európába, döntő többsége, 95,3 milliárd euró egyébként az eurózónán belülre. Az amerikaiak után a kanadaiak, a japánok, az oroszok és a hong kongiak fektettek be legtöbbet az unióban.
Mind az Európai Unióban, mind az eurózónán belül a legtöbb pénz Luxemburgba érkezett, és onnan is fektették be a legtöbbet. A nyilvánosságra hozott adatok tanúsága szerint az unió második legjelentősebb pénzügyi központjaként számon tartott nagyhercegség 74 milliárd eurónyi közvetlen befektetést vonzott, emellett pedig 57 milliárd euró áramlott az aprócska Benelux-országból az unión kívülre.
Magyarországra az Eurostat adatai szerint 2012-ben 1,7 milliárd euró befektetés érkezett az unión kívülről, míg Magyarországról 2,8 milliárd eurónyi befektetés irányult az unión kívüli országokba. (MTI)

Scroll To Top