A kormány elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett

A magyar kormány elkötelezett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás betartása mellett, a pénzintézetnek fontos szerepe lehet a gazdaság finanszírozásában – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, miután fogadta Betsy Nelsont, az EBRD kockázatkezelésért felelős alelnökét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a tárcavezető hangsúlyozta: a következő években kiemelten számítanak az EBRD szerepvállalására a gazdasági növekedés erősítésében. A bank és a kormány között februárban létrejött megállapodás új fejezetet nyitott a pénzügyi szektor életében – tette hozzá Varga Mihály a közlemény szerint.
A miniszter a megállapodás végrehajtása kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés már nyár elején elfogadta a bankadó csökkentéséről szóló törvényt, az Európai Bizottság jelzései alapján pedig a további módosításokat is benyújtotta a kormány. A kabinet a vitás kérdésekben folyamatosan egyeztet a pénzintézetek képviselőivel – tette hozzá.
Az NGM a tájékoztatásban kitér arra, hogy Betsy Nelson és Varga Mihály tárgyalt az EBRD Magyarországra vonatkozó országstratégiájáról is, ami meghatározza a bank magyarországi aktivitásának irányát a következő négy évre. A miniszter elmondta: Magyarország számít az EBRD-re a gazdaságösztönzésben, a kormány szeretné elmélyíteni a kapcsolatait a pénzintézettel, hogy az eddiginél is több beruházást tudjanak finanszírozni.
Az EBRD 1991 óta van jelen Magyarországon, mintegy 2,7 milliárd euró nettó üzleti volumenben helyeztek ki fejlesztési hiteleket. Az elmúlt tizennégy évben 169 projektet írt alá Magyarország, ezek 91 százaléka magánszektorbeli beruházásokat finanszírozott – áll az NGM közleményében.(MTI)

Scroll To Top