A kockázattól nem, de a devizától félnek a magyar befektetők

A magyarok 60 %-a csak a forint alapú befektetésekben bízik, a devizás alapokat viszont macerásnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit, derült ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából.  A befektetési alapokkal rendelkezők 30 %-a gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 %-uk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt.

Macerás és bonyolult- ezekkel a szavakkal jellemezték a deviza alapú befektetési alapokat a Fidelity kérdőívének kitöltői, akik főleg devizaváltás költségei miatt ódzkodnak a nem forintos lehetőségektől, nem kevesen még kockázatosnak is tartják azokat. A befektetőknek csupán harmada tart vegyesen forint és deviza alapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit. „Már négy alapunkat is forintosítottuk, hogy a hazai befektetők komfortosabban érezzék magukat” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity hazai értékesítési vezetője – „Egy kellően körültekintően összeállított portfólióban helye van a devizás termékeknek is és a legtöbb szolgáltatónál könnyen lebonyolíthatóak a devizás alap tranzakciók.”
A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25%. Érdekes, hogy a közepes kockázatú- és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyagok, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében.

20141013

A befektetők több mint 60 %-a gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt, de egy másik 30 % sem teljesen biztos a döntésében. A szakértők szerint nem árt időnként újra körülnézni a piacon, hiszen sok olyan külföldi termék érkezik hazánkba is, amelyet korábban csak privátbankárok használtak itthon, de ezek ma már a kisebb összegeket befektetők számára is elérhetőek. A Magyarországon bárki számára elérhető alapok száma lassan közelíti az 1000-t, ugyanakkor ezzel csak a válaszadók alig több mint harmada van tisztában. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

 
A hazai alapkezelőket a megkérdezettek 75%-a favorizálja. „Meglepő üzenet számunkra, hogy a megkérdezettek közel harmada alig bízik a külföldi nagy alapkezelőkben. A globális befektetési lehetőségek megtalálásában a globális háttér mindenképpen előny lehet. Jó hír viszont, hogy a magyar befektetők nagy része nyitott a globális befektetések irányába, ezen a területen mi is számos új lehetőséget kínálunk forint és deviza alapú termékeinken keresztül.”- tette hozzá Al-Hilal István. 

A befektetők harmada a tanácsadója javaslatait követve választ alapot, de egy jó cikk vagy elemezés hatására is jobban vásárolnak termékeket, a válaszadók 60 %-a pedig az interneten keres információt. A megkérdezettek elsősorban online vásárolnak, és leginkább a diverzifikáltság miatt választják a befektetés ezen formáját. Érdekes tény, hogy közel 40 % azért dönt az alapok mellett, hogy könnyebben élhessen a globális piacok adta lehetőségekkel, másik 15 % pedig azért, mert az egzotikusabb termékeket keresi.

 

A Fidelity kérdőívét kitöltő 601 befektető háromnegyede a rövid és középtávú befektetéseket kedveli, 40 százalékuk már több mint 5 éve használ alapokat megtakarításai között. A megkérdezettek 36 százaléka rendelkezik 2 millió forint alatti befektetéssel, negyedük 2-5 millió között invesztált alapokba, 40 százalékuk pedig 5 millió forint feletti értékben rendelkezik befektetési alapokkal.

 

 

Scroll To Top