A kínai hadsereg katonái támadást gyakoroltak a tajvani elnöki hivatal ellen

A kínai hadsereg katonái nemrégiben támadást gyakoroltak a tajvani elnöki hivatal ellen – derült ki a The Wall Street Journal című amerikai üzleti-politikai napilap csütörtöki cikkéből.

A kínai hadsereg hivatalos lapja csak annyit közölt, hogy a katonák az északi Belső-Mongólia Autonóm Tartományban folytatott művelet során a városi környezetben zajló harcokat gyakorolták. A kínai állami televízió szintén beszámolt a manőverekről, s ebben többek között az volt látható, amint katonák nyomulnak előre egy piros-fehér épület felé, amely rendkívül hasonlít az 1910-es években épült tajpeji elnök hivatalra.
A gyakorlat híre heves tiltakozást váltott ki Tajvanon, sokan attól tartanak, hogy Kína a de facto önálló államként működő szigetország elfoglalására készül. A tajpeji hatóságok elítélték a történteket, mondván, hogy a hadgyakorlat káros hatással van a két ország kapcsolatára.
A tajvani nemzetvédelmi minisztérium szóvivője szerint a hadgyakorlat “elfogadhatatlan Tajvan és a nemzetközi közösség számára”. “A Kínai Kommunista Párt nem adta fel a Tajvan elleni fegyveres támadás tervét” – mondta David Lo vezérőrnagy.
A kínai védelmi tárca tagadta, hogy a szigetország elleni támadást gyakorolták volna. “Ez egy rutinszerű éves gyakorlat volt, amely nem egy konkrét célpont ellen irányult” – tudatta közleményében a minisztérium.
Politikai szakértők szerint a kínai kormány a lépéssel a tajvani szavazókat próbálja befolyásolni a jövő januári elnökválasztás előtt, és üzenetet akar küldeni a legfőbb tajvani ellenzéki erőnek, a Demokratikus Haladó Pártnak (DPP). A Peking-barátnak éppen nem nevezhető párt jelöltje a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint népszerűbb riválisainál.
Tajvan a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló államként működik, miközben Peking az “egy Kína” elv alapján országa részének tekinti a szigetet. A Kínai Kommunista Párt deklarált célja az ország jövőbeli újraegyesítése.(MTI)

Scroll To Top