A home office terjedése 2020-ban

A 2020-as év rengeteg változást hozott.

Az emberiség történetében gyakori a gazdasági visszaesés. A kutatók szerint a járványok kialakulására is számítani lehet néhány generációnként, főleg a modern ember életstílusának és étkezési szokásainak köszönhetően.

Azonban arra nemigen volt még példa, hogy a kettő egyszerre forduljon elő.

A most lezajló folyamat ugyanis mind szociálisan, mind gazdaságilag, mind pedig technológiailag hatalmas kihívások elé állítja az emberiséget.

Ezeknek a nagymértékű változásoknak az egyik leginkább szemmel látható példája a digitalizáció felgyorsulása, emiatt pedig a home office elterjedése.

A COVID-19 miatt nagy nehézséget okoz, hogy a vírus terjedésének megakadályozásához minimalizálnunk kellene a személyes kontaktust, ugyanakkor ez gazdaságilag recesszióhoz vezet.

Azonban – a technológiának köszönhetően – ma már rengeteg olyan vállalkozás és munkahely létezik, ahol a feladatok elvégzéséhez nincs szükség a személyes jelenlétre – online, a saját otthonunkból is mindent el tudunk végezni.

Ez azonban számos újabb problémát és kérdést vet fel:

  • Hogyan hat a személyes kontaktus hiánya mentálisan az emberekre?
  • Milyen előnyei, illetve hátrányai vannak az otthonról történő munkavégzésnek?
  • Hogyan változott meg a távmunkában foglalkoztatottak demográfiája 2020-ban?
  • Az irodai költségek helyét átvevő otthoni költségek kit kellene, hogy terheljenek?
  • Milyen új szokásokat alakítanak ki azok, akik az irodai légkör helyett otthonról dolgoznak – legyen szó akár a kollégákkal történő kapcsolattartásról, az ételfogyasztásról, a kávézásról, az időbeosztásról vagy a munka-magánélet egyensúlyról? 

Ilyen és ehhez kapcsolódó kérdésekre fedi fel a választ az alább látható tartalom, amely nagyon egyszerűen, érthetően és vizuálisan mutatja be az Európában és hazánkban zajló folyamatokat.

Fontos azonban kiemelni, hogy még javában benne vagyunk a válságban, mind járványügyi, mind gazdasági értelemben, ezért a lentebb látható adatok nagyon frissek, és napról-napra változnak.

Érdemes lesz majd visszatérni ezekre az adatokra néhány hónap múlva is, mikor a járvány lecsillapodik, a gazdasági következmények kirajzolódnak és az átalakulások elkezdenek lassulni.

Az adatokat és az infografikát a Momsandkids magazinnak köszönhetjük, akik a kismamák miatt nagyon jól tájékozottak a home office világában!

 

Scroll To Top